Selasa, 22 Julai 2014

Biskut Buah Kana

biskut buah kana

Sumber Resipi :
Siti Hajar Mat Radzi

Bahan-bahan :

1 cawan gula halus
1 cawan marjerin
1 cawan tepung jagung
1 camca teh esen vanila
1 camca teh baking powder
Tepung gandum ikut lembut
2 biji telur ayam
Sedikit jem untuk menyapunya


Cara Membuatnya :

1. Marjerin dan gula dipukul sampai kembang.

2. Masukkan esen vanila serta telur dan pukul lagi.

3. Masukkan tepung jagung, tepung gandum dan baking powder. Uli hingga sebati.

4. Tekan ke dalam acuan dan keluarkan kuihnya menggunakan lidi.

5. Susun di dalam loyang dan bakar hingga masak.

6. Setelah sejuk, sapukan jem dan tangkupkan dua biskut menjadi satu.

Jumaat, 4 Julai 2014

Pau Kukus Berinti Jem Nangka

Pau Kukus Berinti Jem Nangka

Pau Kukus Berinti Jem Nangka

Bahan Untuk Pau :

500 gram tepung gandum
2 sudu besar gula
½ peket yis mauripan 11 gram
½ cawan minyak
Air secukupnya
Daun pisang


Bahan Untuk Jem Nangka :

500 gram buah nangka masak (dikisar halus)
175 gram gula pasir
7 sudu tepung sagu
½ cawan air


Cara Membuat Pau :

1. Masukkan yis mauripan ke dalam mangkuk. Letakkan sedikit air dan kacau agar yis tersebut larut dan tidak berketul.

2. Campurkan tepung gandum bersama gula di dalam bekas.

3. Masukkan minyak dan yis tadi sedikit demi sedikit.

4. Jika masih tidak mencukupi, masukkan air secukupnya. Uli hingga menjadi adunan yang licin dan kenyal.

5. Buat bentuk bulat kecil dan masukkan jem nangka di tengahnya. Tutup inti dengan mencantumkan hujung adunan tadi.

6. Letakkan setiap adunan tadi di atas daun pisang yang dipotong bulat.

7. Setelah itu, bolehlah dikukus selama 10 minit pada suhu yang tinggi.


Cara Membuat Jem Nangka :

1. Masakkan nangka dengan gula sehingga mendidih.

2. Bancuh tepung sagu dengan air.

3. Campurkan dalam nangka dan kacau sehingga jem pekat.

4. Tutup api dan biarkan sejuk.

Selasa, 1 Julai 2014

Jem Nangka

jem nangka

Sumber Resipi :

Bahan-bahan :

1 kg buah nangka masak (dikisar halus)
350 gram gula pasir
15 sudu tepung sagu
1 cawan air


Cara Membuatnya :

1. Masakkan nangka dengan gula sehingga mendidih.

2. Bancuh tepung sagu dengan air.

3. Campurkan dalam nangka dan kacau sehingga jem pekat.

4. Tutup api dan biarkan sejuk.


Nota :

1. Jem ini tahan selama lebih kurang seminggu lebih sahaja. Jika disimpan dalam peti sejuk, ianya boleh tahan lebih lama.

2. Anda juga boleh menggunakan buah lain seperti rambutan dan cempedak untuk menghasilkan jem menggunakan resipi ini.