Jumaat, 11 September 2015

Kek Mentega Strawberi dan Vanila

Kek Mentega Strawberi dan Vanila

Kek Mentega Strawberi dan Vanila

Kek Mentega Strawberi dan Vanila


Bahan Untuk Membuat Kek Mentega Strawberi dan Vanila :

1 ½ cawan marjerin
1 ½ cawan gula halus
2 ½ cawan tepung gandum
5 biji telur
1 sudu teh baking powder
½ sudu teh esen vanila
Strawberi emulco secukupnya


Cara Membuat Kek Mentega Strawberi dan Vanila :

1. Pukul marjerin dengan gula halus sehingga kembang.

2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.

3. Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik dan masukkan ke dalam adunan.

4. Kacau hingga sebati dan bahagikan adunan kepada dua bahagian.

5. Satu bahagian diletakkan esen vanila dan satu lagi letakkan strawberi emulco.

6. Sapukan permukaan loyang dengan marjerin terlebih dahulu agar kek tidak melekat.

7. Tuangkan adunan kek secara berselang-seli antara adunan strawberi dan vanila.

8. Panaskan ketuhar dan bakar sehingga masak.

9. Keluarkan kek dari loyang, potong dan sedia untuk dihidang.

Isnin, 7 September 2015

Homemade Aiskrim Jagung dan Strawberi

Aiskrim Jagung dan Strawberi

Bahan-bahan :

1 tin susu cair
¼ tin susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar ovalett
1 biji telur
Strawberi emulco
Bes minuman perisa jagung


Cara Membuatnya :

1. Guna mixer dan masukkan susu cair, susu pekat, telur, esen vanila dan ovalett.

2. Pukul selama 20-30 minit untuk mendapatkan tekstur yang pekat dan likat seperti ala-ala krim.

3. Asingkan kepada dua bahagian untuk dimasukkan perisa jagung dan strawberi emulco.

4. Tuangkan dalam bekas dan keraskan dalam peti ais.

5. Sedia untuk dinikmati.

Kuih Apom Lenggang

Kuih Apom Lenggang
Sumber Resipi :


Bahan Untuk Membuat Apom Lenggang :

2 cawan tepung beras
½ cawan tepung gandum
¾ cawan gula
Sedikit garam
1 sudu teh yis mauripan
1 ½ cawan air
1 cawan santan pekat
1 biji telur


Cara Membuat Apom Lenggang :

1. Campurkan kesemua bahan kecuali santan dan telur.

2. Kacau hingga sebati dan masukkan dalam bekas bertutup.

3. Peram selama semalaman.

4. Santan dan telur dimasukkan pada waktu pagi kerana takut santan menjadi masam.

5. Panaskan kuali non-stick dan tuang satu senduk kecil adunan apom itu.

6. Guna kuali biasa pun boleh dan letakkan sedikit minyak.

7. Masak dengan api yang kecil dan tutup kuali dengan tudung periuk.

8. Bila garing ditepi bolehlah diangkat. Tak perlu terbalikkan kerana masak sebelah sahaja.

9. Semasa masih panas lipat atau gulung kuih apom tersebut.

10. Perlu lipat semasa kuih masih panas agar ia melekat cantik dan tidak mudah terbuka.