Ahad, 18 September 2016

Kek Mentega Pandan Coklat

Kek Mentega Pandan Coklat

Kek Mentega Pandan Coklat

Kek Mentega Pandan Coklat

Bahan-bahan :

1 cawan buttercup @ marjerin
1 cawan gula halus (kurangkan 2 sudu besar)
5 biji telur
2 sudu besar susu pekat manis
2 cawan tepung kek @ tepung naik sendiri
Pandan emulco
Serbuk koko secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin bersama gula halus sehingga kembang.

2. Masukkan susu pekat manis dan pukul hingga sekata.

3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.

4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau hingga adunan sekata.

5. Asingkan adunan kepada dua bahagian.

6. Satu bahagian diletakkan pandan emulco dan satu lagi masukkan serbuk koko.

7. Sapukan bekas acuan dengan sedikit marjerin.

8. Letakkan sesudu adunan secara berselang-seli atau mengikut kreativiti sendiri.

9. Bakar adunan sehingga masak dan sedia untuk dinikmati.

Sabtu, 17 September 2016

Biskut Nestum Susu

Biskut Nestum Susu

Biskut Nestum Susu

Biskut Nestum Susu

Bahan-bahan :

250 gram buttercup
¾ cawan gula aising
2 cawan nestum
2 sudu besar serbuk koko
2 cawan tepung gandum


Bahan B :

Gula aising secukupnya
Susu tepung secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Pukul buttercup dan gula sehingga sebati
.
2. Masukkan serbuk koko dan gaul sebati.

3. Masukkan nestum, gaul lagi dan akhir sekali masukkan tepung.

4. Gaul sehingga menjadi doh dan tekan dengan acuan yang disukai.

5. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 10-15 minit.

6. Selepas ia sejuk golekkan biskut dengan bahan B.

Biskut Cornflakes Kak Ju

Resipi Biskut Cornflakes Kak Ju

Resipi Biskut Cornflakes Kak Ju

Resipi Biskut Cornflakes Kak Ju

Bahan-bahan :

1 cawan buttercup @ marjerin
¾ cawan gula aising
2 cawan cornflakes yang dikisar
1 sudu teh esen vanila
1 cawan tepung jagung
½ cawan tepung gandum
Gula manik
Putih telur


Cara Membuatnya :

1. Pukul buttercup bersama gula sehingga kembang.

2. Masukkan esen vanila dan kacau lagi.

3. Masukkan tepung jagung dan tepung gandum.

3. Masukkan sedikit demi sedikit dan jika sudah keras jangan habiskan.

4. Jika masih lembut tambahkan tepung jagung lagi.

5. Uli hingga menjadi doh dan terap dengan acuan yang disukai.

6. Letakkan putih telur di atasnya dan taburkan gula manik.

7. Bakar di dalam ketuhar hingga masak.