Ahad, 3 Jun 2018

Lempeng Oat




Bahan-bahan :

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 cawan oat
Air @ santan @ susu cair
Garam dan gula secukup rasa


Cara Membuatnya :

1. Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat.

2. Masukkan oat, garam dan gula.

3. Seterusnya masukkan santan secukupnya. Kacau hingga sekata.

4. Adunan tidak boleh terlalu pekat atau terlalu cair.

5. Panaskan kuali atau pemanggang ajaib.

6. Jika menggunakan kuali biasa, letakkan sedikit minyak agar tidak melekat.

7. Tuang satu senduk adunan dan ratakan mengikut tebal yang diinginkan.

8. Biarkan sehingga masak dan alihkan kuih tersebut.

9. Tunggu hingga bahagian kuih sebelah lagi masak dan angkat.

10. Sedia untuk dihidang.

Ahad, 29 April 2018

Kek Mentega Milo

Kek Mentega Milo

Kek Mentega Milo

Kek Mentega Milo

Kek Mentega Milo

Bahan-bahan :

1 cawan mentega
1 cawan gula halus
5 biji telur ayam saiz besar (jika kecil guna 6 biji)
1 sudu teh esen vanila
2 cawan tepung berserbuk penaik
6 sudu besar serbuk milo @ secukupnya.


Cara Membuatnya :

1. Putar mentega dengan gula halus hingga kembang.

2. Masukkan esen vanila dan telur sebiji demi sebiji. 

3. Masukkan tepung berserbuk penaik yang telah diayak.

4. Kemudian masukkan serbuk milo.

5. Kacau hingga rata dan sebati.

6. Sapu loyang dengan sedikit marjerin agar kek tidak melekat.

7. Tuang adunan kek dalam loyang dan bakar sehingga masak.

8. Cucuk kek menggunakan lidi untuk memastikan kek sudah masak atau belum.

9. Jika tiada sisa kek melekat pada lidi, bermakna kek sudah masak.

10. Sedia untuk dinikmati bersama keluarga.

Ahad, 22 April 2018

Kek Mentega Marble Milo

Kek Mentega Marble Milo

Kek Mentega Marble Milo

Kek Mentega Marble Milo

Kek Mentega Marble Milo

Kek Mentega Marble Milo

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
1 cawan gula halus
5 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanila
2 cawan tepung berserbuk penaik
4 sudu besar serbuk milo @ secukupnya.


Cara Membuatnya :

1. Putar marjerin dengan gula hingga kembang.

2. Masukkan esen vanila dan telur sebiji demi sebiji.  Putar lagi hingga sebati.

3. Masukkan tepung berserbuk penaik yang telah diayak.

4. Kacau hingga rata dan sebati. Bahagikan adunan kepada dua bahagian.

5. Satu bahagian dibiarkan kosong dan satu lagi masukkan serbuk milo.

6. Sapu loyang dengan sedikit marjerin agar kek tidak melekat.

7. Tuang adunan kek dalam loyang dan bakar sehingga masak.

8. Cucuk kek menggunakan lidi untuk memastikan kek sudah masak atau belum.

9. Jika tiada sisa kek melekat pada lidi, bermakna kek sudah masak.

10. Sedia untuk dinikmati bersama keluarga.