Isnin, 26 November 2018

Nanas Goreng Simple

 



Bahan-bahan :

1 biji nanas
1 batang cili hidup @ cabai melaka @ cili kering (dipotong)
1 ulas bawang merah (dihiris)
Sedikit gula
Sedikit garam


Cara Membuatnya :

1. Kupas nanas dan bersihkan.

2. Cincang kasar nanas tersebut.

3. Panaskan sedikit minyak dalam periuk.

4. Tumis bawang merah dan cili hingga layu.

5. Masukkan nanas, garam dan gula secukup rasa.

6. Biarkan nanas layu dan air agak kering.

7. Tutup api dan sedia untuk dinikmati.

Ahad, 25 November 2018

Ayam Masak Ala Paprik Super Duper Simple

 



Bahan-bahan :

Ayam
6 sudu besar cili kisar
4 ulas bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
Halia (dihiris)
2 batang serai (diketuk)
Beberapa helai daun limau purut (dikoyak buang batang)
Sos tomato
Sos cili
Gula
Garam
Sedikit serbuk kunyit


Cara Membuatnya :

1. Goreng ayam seperti biasa dengan meletak sedikit serbuk kunyit dan garam.

2. Goreng sampai agak garing dan angkat.

3. Tumis bawang merah, bawang putih dan juga halia.

4. Tumis hingga naik bau, kemudian masukkan cili kisar dan serai.

5. Tunggu hingga cili masak dan masukkan ayam.

6. Tambahkan air, sos cili dan sos tomato.

7. Masukkan juga daun limau purut,  garam dan gula secukup rasa.

8. Tunggu hingga mendidih dan sedia untuk dihidang.

Khamis, 23 Ogos 2018

Resipi Bihun Madu

Bihun Madu

Bihun Madu

Bihun Madu

Bihun Madu

Bihun Madu

Bihun Madu

Bahan-bahan :

1 cawan gula pasir
1 cawan air
1 bungkus bihun (400 gram)
Sedikit pewarna (merah/hijau/kuning)


Cara Membuatnya :

1. Gula dimasak dengan air sehingga pekat di dalam kuali.

2. Masukkan sedikit pewarna mengikut warna kesukaan.

3. Bihun dipatah-patahkan dan masukkan bihun dalam kuali.

4. Gaul hingga sebati menggunakan api perlahan.

5.Tutup api dan letakkan bihun ke dalam talam besar.

6. Panaskan minyak dalam kuali dan pastikan minyak betul-betul panas.

7. Masukkan bihun dalam dua sudu besar atau mengikut saiz yang diinginkan.

8. Goreng hingga ia kembang dan angkat.

9. Cepat-cepat masukkan bihun yang masih panas ke dalam cawan plastik.

10. Ambil satu lagi cawan, tekan bihun hingga padat.

11. Kemudian keluarkan bihun dengan terbalikkan cawan.

12. Sedia untuk dinikmati.