Ahad, 27 Januari 2019

Biskut Tat Nanas Simple




Bahan-bahan :

¾ cawan marjerin
½ cawan gula halus
¼ cawan minyak sapi
1 sudu teh esen vanila
½ cawan tepung kastard
1 cawan tepung jagung
Tepung gandum secukupnya
Jem nanas secukupnya
Kuning telur (untuk sapu atas biskut)
Pewarna kuning


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin, minyak sapi dan gula halus hingga kembang.

2. Masukkan esen vanila dan kacau sebati.

3. Masukkan tepung kastard dan tepung jagung.

4. Masukkan tepung gandum secukupnya hingga menjadi doh.

5. Terap ikut acuan kesukaan, letakkan jem dan gulung.

6. Sapu dengan kuning telur yang ditambah sedikit pewarna kuning.

7. Bakar sehingga masak dan sedia untuk dinikmati.

Biskut Bulan Sabit Cornflakes Vico

Biskut Bulan Sabit Cornflakes Vico

Biskut Bulan Sabit Cornflakes Vico

Biskut Bulan Sabit Cornflakes Vico

Biskut Bulan Sabit Cornflakes Vico

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
3/4 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanila
1 biji telur
1 cawan cornflakes yang dikisar
5 sudu besar Vico
1 sudu besar serbuk koko (jika mahu lebih gelap)
1 cawan tepung jagung
Tepung gandum secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin dengan gula halus hingga kembang.

2. Masukkan esen vanila dan telur. Kacau sebati.

3. Masukkan Vico, serbuk koko, cornflakes dan tepung jagung.

4. Masukkan tepung gandum secukupnya hingga menjadi doh.

5. Bentukkan bulan sabit dan letakkan gula urai di atasnya sebagai hiasan.

6. Bakar sehingga masak dan sedia untuk dinikmati.

Isnin, 26 November 2018

Nanas Goreng Simple

 



Bahan-bahan :

1 biji nanas
1 batang cili hidup @ cabai melaka @ cili kering (dipotong)
1 ulas bawang merah (dihiris)
Sedikit gula
Sedikit garam


Cara Membuatnya :

1. Kupas nanas dan bersihkan.

2. Cincang kasar nanas tersebut.

3. Panaskan sedikit minyak dalam periuk.

4. Tumis bawang merah dan cili hingga layu.

5. Masukkan nanas, garam dan gula secukup rasa.

6. Biarkan nanas layu dan air agak kering.

7. Tutup api dan sedia untuk dinikmati.