Ahad, 7 April 2019

Resepi Kek Pisang Sukatan Cawan

Resepi Kek Pisang Sukatan Cawan

Resepi Kek Pisang Sukatan Cawan

Resepi Kek Pisang Sukatan Cawan

Resepi Kek Pisang Sukatan Cawan

Resepi Kek Pisang Sukatan Cawan

Bahan-bahan :

7 biji pisang emas
1 cawan minyak
¾  cawan gula pasir
2 cawan tepung berserbuk penaik @ tepung kek
2 biji telur
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila


Cara Membuatnya :

1. Ayak tepung bersama soda bikarbonat hingga sekata. Ketepikan.

2. Blender gula, telur, minyak masak, pisang dan esen vanila hingga kembang.

3. Masukkan bahan blender tadi ke dalam bekas tepung dan gaul rata.

4. Sapukan loyang atau bekas dengan sedikit minyak agar kek tidak melekat.

5. Setelah itu, tuangkan adunan kek ke dalam bekas.

6. Bakar sehingga masak. Kek akan bertukar kehitaman.

7. Cucuk dengan lidi atau batang sudu untuk memastikan kek masak atau pun tidak.

8. Jika serpihan kek tidak melekat pada lidi, bermakna kek tersebut sudah masak.

9. Sedia untuk dihidang dan dinikmati bersama keluarga.


Nota :

1. Jika tidak ada tepung berserbuk penaik, boleh gantikan dengan tepung gandum dan dicampur dengan 1 sudu teh baking powder.

2. Jika mahu lebih manis, masukkan  satu cawan gula. Jika mahu kurang manis boleh masukkan ½ cawan gula. 

Sabtu, 6 April 2019

Kek Pisang Pandan

Kek Pisang Pandan

Kek Pisang Pandan

Kek Pisang Pandan

Kek Pisang Pandan


Bahan-bahan :

2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
½  cawan gula pasir
4 biji pisang
½ cawan minyak masak
2 biji telur
Perisa pandan
Pewarna hijau


Cara Membuatnya :

1. Tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder diayak bersama.

2. Blender gula dengan telur sampai kembang.

3. Masukkan perisa pandan dan pisang.

4. Putar lagi, kemudian masukkan tepung yang telah diayak tadi.

5. Seterusnya, masukkan minyak masak.

6. Letakkan pewarna hijau secukupnya dan kacau hingga sebati.

7. Tuangkan dalam bekas kek atau acuan kecil mengikut yang digemari.

8. Bolehlah dibakar atau dikukus sehingga masak.

9. Sedia untuk dinikmati.


Nota :

1. Jika suka manis, boleh masukkan ¾  hingga 1 cawan gula.

2. Tepung gandum boleh digantikan dengan tepung kek atau tepung berserbuk penaik. Anda hanya perlu menambah soda bikarbonat sahaja, baking powder tidak perlu lagi.

Sabtu, 16 Mac 2019

Cucur Lobak Merah







Bahan-bahan :

3 cawan tepung gandum
2 cawan lobak merah yang diparut
1 batang cili hidup (dihiris)
1 ulas bawang besar (potong dadu)
1 biji telur
Udang hidup
1 sudu besar gula pasir
Garam secukup rasa


Cara Membuatnya :

1. Ayak tepung gandum terlebih dahulu.

2. Campurkan lobak merah, bawang, cili hidup dan udang.

3. Masukkan juga garam dan gula secukup rasa.

4. Buat lubang di tengah dan pecahkan telur.

5. Seterusnya, tuangkan air sedikit demi sedikit.

6. Kacau hingga semuanya sebati.

7. Adunan tidak boleh terlalu pekat atau terlalu cair.

8. Panaskan minyak dalam kuali, goreng hingga agak garing.

9. Sedia untuk dihidang.