Ahad, 2 Jun 2019

Semperit Pandan

Semperit Pandan

Semperit Pandan

Semperit Pandan

Semperit Pandan

Semperit Pandan

Bahan-bahan :

250 gram butter atau marjerin
½ cawan susu pekat
1 sudu kecil pewarna hijau
1 sudu besar pandan emulco
3 sudu besar susu tepung
1 cawan tepung gandum
3 cawan tepung jagung


Cara Membuatnya :

1. Campurkan butter,  susu pekat, pewarna hijau dan pandan emulco.

2. Kacau hingga sebati menggunakan senduk kayu.

3. Kemudian masukkan susu tepung.

4. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung sedikit demi sedikit.

5. Jika adunan masih melekat pada tangan, tambahkan tepung jagung.

6. Ambil sedikit doh dan tekan menggunakan acuan semperit.

7. Letak coklat chip di atasnya sebagai hiasan.

8. Setkan ketuhar 160oC dan panaskan selama 5 minit.

9. Kemudian baru naikkan ke 180 oC api atas bawah dan bakar 20 selama minit.

10. Boleh juga angkat kuih dan lihat bawah jika keperangan bermakna sudah masak.

Sabtu, 1 Jun 2019

Biskut Coklat Rice

Biskut Coklat Rice

Biskut Coklat Rice

Biskut Coklat Rice

Bahan-bahan :

250 gram buttercup @ marjerin
¾ cawan gula halus
1 biji kuning telur
½ cawan serbuk koko
1 cawan tepung jagung
2 ½ cawan tepung gandum


Cara Membuatnya :

1. Pukul buttercup dengan gula menggunakan senduk kayu hingga sebati.

2. Masukkan kuning telur dan pukul lagi.

3. Masukkan serbuk koko dan gaul bagi sebati.

4. Kemudian masukkan tepung jagung.

5. Akhir sekali, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.

6. Pastikan adunan tidak terlalu lembik dan tidak terlalu keras.

7. Terapkan adunan mengikut cita rasa anda.

8. Sapukan putih telur dan tabur coklat rice sebagai hiasan.

9. Bakar pada suhu 170oC selama 30 minit atau mengikut jenis ketuhar.

Selasa, 21 Mei 2019

Semperit Kastard Klasik Azlina Ina

Semperit Kastard Klasik Azlina Ina

Semperit Kastard Klasik Azlina Ina

Semperit Kastard Klasik Azlina Ina

Semperit Kastard Klasik Azlina Ina

Bahan-bahan :

250 gram butter @ 1 ¼ cawan butter
½ cawan susu pekat @ gula ising
Sedikit esen vanila
Sedikit pewarna kuning
2 biji kuning telur
2 cawan tepung kastard
1 ½ cawan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung beras


Cara Membuatnya :

1. Campurkan butter, susu pekat, esen vanila dan pewarna kuning.

2. Kacau hingga sebati menggunakan whisk atau senduk.

3. Kemudian masukkan kuning telur dan kacau lagi.

4. Masukkan tepung beras, tepung kastard dan tepung jagung.

5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.

6. Jika masih melekat pada tangan, tambahkan tepung gandum secukupnya.

7. Guna acuan semperit pecah 15. Tekan atas dulang yang disapu butter.

8. Letak ceri merah di tengah biskut.

9. Bakar pada suhu 170oC selama 25 minit atau bergantung pada jenis ketuhar.