Sabtu, 28 Mac 2020

Lontong

Lontong

Lontong

Lontong

Lontong


Bahan-bahan :

8 ulas bawang merah
2 sudu besar udang kering (rendam dan toskan)
1 inci kunyit hidup
1/2 kubis
1/2 sengkuang
1/2 lobak merah
Kacang panjang @ kacang buncis
1/2 terung
2 biji kentang
Sedikit fucuk (rendam)
Sedikit soo hoon (rendam)
1 biji tempe
1 biji tauhu
1 biji cili merah
2 batang serai (diketuk)
1 cawan udang
1 biji kelapa (dijadikan santan)
Garam secukup rasa


Menu Tambahan :

Nasi impit
Sambal ikan bilis


Cara Membuatnya :

1. Kisar bawang merah, udang kering dan kunyit hidup sehingga lumat.

2. Masukkan bahan kisar bersama santan cair dan serai dalam periuk.

3. Masak sehingga hampir mendidih.

4. Masukkan udang diikuti dengan sayur yang jenis keras.

5. Masukkan sayur yang lembut.

6. Masukkan santan pekat, tauhu, cili merah serta garam.

7. Sesuaikan kepekatan dan rasa.

8. Hidangkan dan makan bersama sambal ikan bilis dan juga nasi impit.

Rabu, 18 Mac 2020

Kek Batik Nestum

Kek Batik Nestum

Kek Batik Nestum

Kek Batik Nestum

Kek Batik Nestum

Bahan-bahan :

600 gram biskut meri (patah 4)
250 gram buttercup
4 biji telur
1 cawan milo
1 cawan susu pekat
½ cawan serbuk koko
1 cawan nestum
1 cawan air masak


Cara Membuatnya :

1. Masukkan buttercup dalam kuali dan masak menggunakan api yang perlahan.

2. Kemudian masukkan milo, serbuk koko dan susu pekat.

3. Bila hendak mendidih, masukkan telur dan akhir sekali masukkan air.

4. Kacau hingga agak pekat dan tutup api.

5. Masukkan nestum dan juga biskut meri. Kacau sampai sebati.

6. Letakkan dalam loyang dan tekan sehingga mampat.

7. Simpan dulu dalam peti sejuk selama 30 minit sebelum dimakan.

Ahad, 15 Mac 2020

Kacang Kuda Goreng Cili Kering

Kacang Kuda Goreng Cili Kering

Kacang Kuda Goreng Cili Kering

Kacang Kuda Goreng Cili Kering

Bahan-bahan :

1 peket kacang kuda
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
5-6 cili kering (digunting serong panjang)
2-3 lembar daun kari
1-2 sudu kecil biji sawi
Garam
Serbuk perasa (jika suka)
Sedikit minyak untuk menumis


Cara Membuatnya :

1. Kacang kuda dibasuh dan direndam sehingga kembang.

2. Rebus sehingga empuk dan masukkan sedikit garam. Toskan airnya.

3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar hingga layu.

4. Masukkan cili kering, daun kari, biji sawi dan masak hingga wangi.

5. Masukkan pula kacang kuda, garam dan serbuk perasa secukupnya.

6. Gaul hingga sekata dan sedia untuk dinikmati.