Khamis, 16 April 2020

Ikan Lengat

Ikan Lengat

Ikan Lengat

Ikan Lengat

Bahan-bahan :

Ikan
Halia (potong halus)
Asam keping
Garam


Cara Membuatnya :

1. Gaul ikan yang telah dibersihkan dengan garam seperti membuat ikan goreng.

2. Susun ikan dalam periuk pengukus.

3. Letakkan asam keping dan taburkan halia.

4. Kukus selama 5 hingga 10 minit.

5. Tutup api dan sejukkan.

6. Kemudian goreng ikan tersebut sehingga garing.

7. Sedia untuk dinikmati bersama nasi dan juga air asam.


Nota :

1. Ikan ini lebih tahan lama jika disimpan dalam peti sejuk biasa.

2. Apabila hendak makan boleh goreng bila-bila masa sahaja.

3. Ikan ini sedap juga dibuat masak asam.

4. Tak perlu letakkan serbuk kunyit pada ikan.

Rabu, 15 April 2020

Apam Nasi Pandan

Apam Nasi Pandan

Apam Nasi Pandan

Apam Nasi Pandan

Apam Nasi Pandan

Bahan A :

2 cawan nasi sejuk
1 ½ cawan gula
2 cawan pati daun pandan


Bahan B :

1 ½ cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 paket yis mauripan
Sedikit pewarna hijau


Cara Membuatnya :

1. Kisar nasi bersama gula dan air pandan sehingga sebati dan halus.

2. Satukan tepung gandum, tepung beras dan juga yis mauripan.

3. Masukkan nasi yang dikisar tadi ke dalam campuran tepung.

4. Kacau hingga semuanya sebati.

5. Letakkan pewarna hijau agar kelihatan lebih cantik.

6. Perap selama satu hingga satu jam setengah.

7. Sapukan sedikit minyak pada acuan agar tidak melekat.

8. Tuang adunan ke dalam bekas acuan tersebut.

9. Kukus selama 15 hingga 20 minit jika menggunakan acuan kecil.

Sabtu, 11 April 2020

Cucur Nasi Ikan Bilis

Cucur Nasi Ikan Bilis

Cucur Nasi Ikan Bilis

Cucur Nasi Ikan Bilis

Cucur Nasi Ikan Bilis

Bahan-bahan :

2 cawan nasi
2 cawan air
1 biji bawang besar
1 batang cili kering
Ikan bilis
Udang segar
2 ½ cawan tepung gandum @ secukupnya
Daun sup dan daun bawang (dihiris)
1 biji ubi kentang (potong dadu)
Lobak merah (diparut kasar)
Sedikit garam
Sedikit gula
Minyak untuk menggoreng
.

Cara Membuatnya :

1. Masukkan nasi, air, ikan bilis, cili kering dan bawang dalam pengisar.

2. Kisar hingga semua bahan hancur dan halus.

3. Masukkan tepung gandum ke dalam bekas dan tuang bahan kisar tadi. Gaulkan.

4. Campurkan semua bahan hirisan, udang, garam dan gula secukup rasa.

5. Gaul hingga sebati dan pastikan doh agak pekat.

6. Jika masih lembut, masukkan lagi tepung gandum.

7. Panaskan minyak dan goreng kekuningan.