Selasa, 21 April 2020

Homemade Cendol

Homemade Cendol

Bahan-bahan :

1 cawan tepung beras
1 sudu tepung jagung
3 cawan air pandan
Secubit garam
1 sudu kecil air kapur
Sedikit pewarna hijau


Cara Membuatnya :

1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk.

2. Masak sehingga kental dan berkilat.

3. Kacau selalu supaya tidak hangit.

4. Sediakan bekas yang berisi air sejuk.

5. Masukkan cendol ke dalam acuan maruku dan tekan ke dalam air sejuk.

6. Simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais.

Isnin, 20 April 2020

Sate Ayam






Bahan untuk Perapan :

Isi ayam (potong kecil)
Lengkuas (potong kecil)
Serai (potong kecil)
Kunyit hidup
Halia
Bawang putih
Bawang merah
Sedikit cabai kering
Jintan manis
Jintan putih
Garam dan gula
Sedikit serbuk kunyit


Bahan untuk Bakar :

Serai
Madu
Minyak
Lidi sate (direndam dahulu)


Cara Membuat Bahan Perapan :

1. Masukkan lengkuas, serai, kunyit hidup, halia dan cabai kering di dalam pengisar.

2. Masukkan juga bawang putih, bawang merah, jintan manis dan jintan putih.

3. Kisar semuanya hingga hancur.

4. Campurkan bahan yang dikisar tadi bersama isi ayam di dalam bekas.

5. Masukkan serbuk kunyit, gula dan garam secukup rasa.

6. Perap ayam selama semalaman.

7. Kemudian cucuk isi ayam pada lidi sate.


Cara Membakar :

1. Pecahkan serai, letakkan campuran minyak dan madu.

2. Sapu pada sate yang dibakar.

3. Sate akan berbau wangi dan sedap.

Ahad, 19 April 2020

Jus Tembikai Kuning

Jus Tembikai Kuning

Jus Tembikai Kuning

Jus Tembikai Kuning

Bahan-bahan :

½ biji buah tembikai kuning (diambil isinya)
5 sudu gula pasir
Air sejuk secukupnya
Ais kiub secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Masukkan isi buah tembikai, gula pasir dan air sejuk ke dalam pengisar. 

2. Kisarkan sehingga halus, masukkan ke dalam jag.

3. Kacau sebati dan letakkan ais kiub secukupnya.

4. Sedia untuk dinikmati.