Selasa, 26 Mei 2020

Biskut Tat Nanas Pandan Emulco

Biskut Tat Nanas Pandan Emulco

Biskut Tat Nanas Pandan Emulco

Biskut Tat Nanas Pandan Emulco

Biskut Tat Nanas Pandan Emulco

Bahan-bahan :

1 cawan butter
3 sudu besar besar susu pekat manis
2 sudu besar minyak sapi
1 biji kuning telur
Pandan emulco
3 ¼ cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kastard


Cara Membuatnya :

1. Campurkan butter, susu, minyak sapi, kuning telur dan pandan emulco.

2. Kacau sebati dengan menggunakan senduk kayu.

3. Masukkan satu cawan tepung gandum ke dalam adunan butter.

4. Letakkan juga tepung jagung dan tepung kastard. Kacau rata.

5. Kemudian tuang baki tepung sedikit demi sedikit.

6. Uli dalam 3 minit sehingga menjadi doh yang lembut dan cantik.

7. Terap ikut acuan kesukaan, isi jem dan gulung.

8. Sapu dengan kuning telur yang ditambah sedikit pewarna kuning.

9. Panaskan ketuhar dan bakar pada suhu 170oC selama 15 minit.

Popia Nestum Horlicks

Popia Nestum Horlicks

Popia Nestum Horlicks

Popia Nestum Horlicks

Popia Nestum Horlicks

Bahan-bahan :

1 bungkus kulit popia bersaiz besar (dipotong dua)
1 cawan Nestum (dikisar halus)
½ cawan Horlicks
½ cawan gula kastor atau gula halus
Lidi sate (untuk menggulung)
2 sudu besar tepung gandum dicampur sedikit air (sebagai pelekat)


Cara Membuatnya :

1. Gulung kulit popia dengan menggunakan lidi sate. Tinggalkan sedikit hujung kulit popia untuk dilekatkan dengan bancuhan tepung gandum.

2. Semasa menggulung kulit popia, pastikan nampak lubangnya. Jika terlalu rapat, kena goreng lama supaya bahagian dalam kulit popia masak.

3. Tutup bekas berisi kulit popia dengan kain lembap untuk mengekalkan kelembapan (supaya senang gulung dan potong).

4. Kulit popia yang telah siap digulung dipotong serong menggunakan gunting.

5. Goreng kulit popia dengan api sederhana sehingga garing. Kacau rata supaya tidak ada yang hangus. Angkat dan toskan.

6. Biarkan kulit popia yang telah siap digoreng sejuk seketika. Apabila sudah sejuk, taburkan nestum, horlicks dan gula kastor ke atas kulit popia.

7. Gaul rata agar semua kulit popia disaluti bahan-bahan tersebut. Simpan dalam bekas kedap udara.

Isnin, 25 Mei 2020

Biskut Suji Arab Azlina Ina

Biskut Suji Arab Azlina Ina

Biskut Suji Arab Azlina Ina

Biskut Suji Arab Azlina Ina

Biskut Suji Arab Azlina Ina

Bahan-bahan :

1 cawan minyak sapi
1 cawan gula halus (boleh kurangkan)
½ cawan susu tepung
Tepung gandum secukupnya
Ceri


Cara Membuatnya :

1. Masukkan minyak sapi ke dalam bekas dan kacau guna senduk atau whisk.

2. Kemudian masukkan gula halus dan kacau lagi hingga sebati.

3. Masukkan susu tepung dan juga tepung gandum.

4. Masuk dulu 2 cawan tepung gandum sambil diuli.

5. Jika masih lembut tambahkan tepung sedikit demi sedikit.

6. Bulat-bulatkan adunan sampai habis. Letak ceri di atasnya.

7. Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah Celcius api atas bawah.

8. Bakar selama 15 hingga 20 minit atau sampai masak.