Bahan-bahan :
Ubi kayu (diparut)
Pandan emulco secukup warna dan rasa
Kelapa parut putih
Sedikit garam
1 cawan gula merah
½ cawan gula putih
½ cawan air
2 helai daun pandan (disimpul)
Daun pisang secukupnya
Cara Membuatnya :
1. Ubi kayu dicampur dengan pandan emulco dan kacau hingga
rata.
2. Bungkus di dalam daun pisang seperti membuat kuih lepat
atau;
3. Boleh juga masukkan dalam loyang dan kukus sehingga masak.
4. Gaulkan kelapa parut putih dengan sedikit garam.
5. Apabila ubi telah masak, salut dengan kelapa parut.
6. Masak gula merah, gula putih bersama air dan daun pandan hingga gula
cair.
7. Hidangkan bersama ubi kayu yang dikukus tadi.
Nota :
Letakkan sedikit sahaja air jika ubi kayu terlalu kering dan mahukan kuih yang sedikit lembut.
Letakkan sedikit sahaja air jika ubi kayu terlalu kering dan mahukan kuih yang sedikit lembut.