Kuih denderam atau juga dikenali sebagai kuih peniaram atau kuih telinga keling atau kuih telinga hindu, disebabkan warnanya yang gelap. Ia merupakan sejenis kuih manis tradisional yang sedap rasanya.
Resipi Kuih Denderam
Oleh : Sajian Hati
Bahan-bahan
:
700 gram
gula merah
200 gram
gula putih
1 kg
tepung beras
2 cawan
air
1 cawan
tepung gandum
Cara
Membuatnya :
Campurkan
gula merah dan gula putih di dalam periuk. Masak gula merah dan gula putih
bersama 2 cawan air sehingga gula larut dan mendidih. Pastikan ia mendidih
kerana kuih ini memerlukan air gula yang panas ketika membancuhnya.
Ayak
tepung gandum dan tepung beras. Kemudian, masukkan gula yang dimasak tadi ke
dalam tepung dengan menapis gula tersebut terlebih dahulu menggunakan penapis.
Jika masih keras dan tidak boleh dikacau, boleh tambahkan sedikit air panas.
Keesokannya, uli doh tersebut dengan
menggunakan tangan. Uli hingga rata seperti di dalam gambar.
Ambil
plastik besar dan sapukan minyak di permukaan plastik tersebut agar doh tidak
melekat. Canaikan doh di atas plastik.
Kemudian, tekan dengan menggunakan acuan kuih
denderam.
Jika tiada acuan tersebut, boleh juga
menggunakan objek bulat dan ditekan. Seterusnya, tebukkan lubang di tengahnya.
Panaskan
minyak dan goreng sehingga masak. Biarkan ia sejuk dan masuk angin agar kuih menjadi lembut. Sedap juga dimakan ketika masih panas. Selamat mencuba :)