Ahad, 19 Jun 2011

Kuih Seri Ayu Kak Ani

Kuih Seri Ayu Kak Ani
Seri Ayu





Bahan-bahan :


2 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
4 biji telur
1 peket eno
Sedikit pewarna hijau (jika perlu)
Kelapa parut dibuang kulit
Sedikit garam
Minyak untuk disapu pada acuan
1 cawan santan di campur bersama daun pandan (kisar daun pandan)

 

Cara Membuatnya :


Blender gula dengan telur hingga kembang. Kemudian masukkan tepung dan santan yang dicampur bersama pandan. Kacau hingga sebati.

Akhir sekali masukkan eno. Kacau lagi.

Sapukan minyak pada acuan terlebih dahulu. Kelapa parut digaul dengan sedikit garam.

Kemudian, masukkan kelapa parut dalam acuan dan tuang bancuhan tepung tadi. Kukus sampai masak.

Nota : Jika tiada daun pandan, boleh letakkan 1 sudu teh perisa pandan dan sedikit pewarna hijau.

Buah Melaka

Buah Melaka

Bahan-bahan :

3 cawan tepung pulut
¼ sudu teh kapur sirih
Sedikit garam
Daun pandan dijadikan jus
Sedikit pewarna hijau jika perlu
Air secukupnya
1/2 biji kelapa parut (putih sahaja)
2-3 keping gula melaka (dipotong dadu)

Cara Membuatnya :

Campurkan tepung pulut berserta sedikit garam, kapur sirih, jus pandan, air dan pewarna sehingga menjadi doh.

Gentelkan doh sebesar biji guli dan isikan gula melaka ditengah-tengahnya.

Sementara itu, jerang air di dalam periuk.

Masukkan bebola doh tadi ke dalam air yang mendidih. Bebola akan timbul apabila telah masak. Angkat dan salutkan dengan kelapa parut. Sedia untuk dihidang.


Burger Malaysia

Burger Malaysia

Bahan Untuk Sambal :

2 sudu makan minyak masak
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
½ cawan ikan bilis
2 sudu makan gula merah
½ cawan jus asam jawa
1 sudu makan gula pasir
1 sudu teh garam
10 tangkai cili kering (rebus dan kisar halus)

Untuk doh :
250g tepung gandum
120ml susu atau air
2 sudu besar marjerin
2 ½ sudu besar gula halus
½ sudu teh garam
2 sudu teh yis
½ hingga 1kg minyak masak (untuk menggoreng)
½ biji timun (dipotong nipis)


Cara Untuk  Membuat Sambal :

Panaskan minyak. Masukkan ikan bilis. Goreng hingga kekuning-kuningan. Kemudian angkat dan diketepikan seketika.

Kisar cili kering bersama bawang besar dan bawang putih. Kemudiaan tumis bahan tersebut hingga naik minyak. Campurkan bersama garam, gula putih dan gula merah secukup rasa.

Masukkan ikan bilis yang digoreng tadi. Gaul hingga bahan menjadi sebati.

Setelah itu, masukkan jus asam jawa. Tunggu hingga mendidih. Angkat dan ketepikan.

Bahan Untuk Doh :

Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk kecuali minyak dan timun. Uli doh sehingga tak melekat.

Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.

Tumbuk-tumbuk doh tadi dan bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Biarkan naik 2 kali ganda lagi.

Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali. Goreng doh dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan. Angkat dan tos.

Belah dua doh dan jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun.

Sedia untuk dihidang.