Khamis, 21 Julai 2011

Kuih Telur Katak atau Kuih Sagu

Kuih Telur Katak atau Kuih Sagu

Bahan-bahan : 

1 cawan sagu dibasuh dan ditoskan airnya
2 cawan air
½ cawan gula
Pewarna merah
Kelapa parut dibuang kulitnya
Sedikit garam
2 helai daun pandan diikat

Cara Membuatnya : 

Masukkan air, gula, daun pandan dan pewarna merah. Masak hingga gula larut dan air mendidih.

Apabila air telah mendidih, masukkan sagu. Kacau hingga sagu masak. Setelah itu, masukkan masakan ke dalam bekas dan dibiarkan sejuk.

Apabila telah sejuk, kelapa parut dicampurkan dengan sedikit garam. Kemudian, potong kuih dan salutkan dengan kelapa parut tadi. Sedia untuk dihidang.

Cucur Udang

Cucur Udang

Bahan Untuk Sos : 

1 piring cili kering (rebus)
2 ulas bawang putih
1 cm halia
2 ulas bawang merah
Garam secukupnya
Gula secukup rasa
3 sudu makan gula merah
Sedikit jus asam jawa
2 cawan kacang tanah (goreng tanpa minyak & kisar separa halus)

Bahan Untuk Cucur :

1 kg tepung gandum
300 gram udang basah (saiz kecil / sederhana)
Daun kucai (potong kecil-kecil)
500 gram taugeh
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam
½ sudu teh serbuk kunyit
½-1 kg minyak masak (untuk menggoreng) 

Cara Untuk  Membuat Sos : 

Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis bahan yang dikisar hingga naik minyak.

Kemudian, masukkan kacang tanah yang telah dikisar, gula merah, gula putih dan garam secukup rasa. Seterusnya, masukkan jus asam jawa dan air.

Biarkan mendidih seketika. Tutup api dan ketepikan.

Cara Untuk Membuat Cucur : 

Campurkan tepung gandum, daun kucai, taugeh, baking powder, serbuk kunyit, garam dan sedikit udang di dalam mangkuk.

Bancuh pekat dengan air yang mencukupi. Biarkan selama 1 jam. Sementara itu, panaskan minyak di dalam kuali.

Kaup adunan dengan senduk separa bulat, letak 1-2 ekor udang basah di atas adunan. Masukkan ke dalam minyak panas satu persatu. Goreng sehingga keemasan. Angkat dan tos. Hidang bersama sos cucur udang.

Sedia untuk dihidangkan.

Bubur Pulut Hitam

Bubur Pulut Hitam
Bahan-bahan : 

500 gram pulut hitam di basuh dan direndam selama beberapa jam
Gula putih secukupnya
Sedikit garam untuk melemakkan
Santan daripada 1 biji kelapa
2 helai daun pandan diikat

Cara Membuatnya : 

Pulut hitam direbus hingga empuk. Masukkan gula secukupnya. Tunggu beberapa minit.

Seterusnya, masukkan santan dan sedikit garam dan daun pandan. Tunggu hingga mendidih.

Kemudian, bolehlah dihidang.