Rabu, 26 September 2012

Kek Permaisuri

Kek Permaisuri

Bahan-bahan :

60 gram tepung gandum
½ camca teh serbuk penaik
60 gram marjerin
60 gram gula halus
1 biji telur (dipukul bersama esen vanila)
½ camca teh esen vanila
30 gram buah-buahan kering


Cara Membuatnya :

1. Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik. Ketepikan dahulu.

2. Putar marjerin dan gula hingga kembang dan putih.

3. Masukkan telur sedikit demi sedikit ke dalam adunan. Putar lagi.

4. Kaup tepung dengan sudu logam sedikit demi sedikit sehingga habis.

5. Masukkan buah-buahan kering dan kacau rata.

6. Bakar selama 15-20 minit hingga kek berwarna kuning keemasan.

Isnin, 24 September 2012

Pau Kukus Kelapa

pau kukus inti kelapa

Bahan Untuk Pau :

500 gram tepung gandum
2 sudu besar gula
½ peket yis mauripan 11 gram
½ cawan minyak
Air secukupnya
Daun pisang


Bahan Untuk Inti Kelapa :

Kelapa parut (dibuang kulit hitamnya)
Sedikit gula merah
Gula putih secukupnya


Cara Membuat Pau :

1. Masukkan yis mauripan ke dalam mangkuk. Letakkan sedikit air dan kacau agar yis tersebut larut dan tidak berketul.

2. Campurkan tepung gandum bersama gula di dalam bekas.

3. Masukkan minyak dan yis tadi sedikit demi sedikit.

4. Jika masih tidak mencukupi, masukkan air secukupnya. Uli hingga menjadi adunan yang licin dan kenyal.

5. Buat bentuk bulat kecil dan masukkan inti kelapa di tengahnya. Tutup inti dengan mencantumkan hujung adunan tadi.

6. Letakkan setiap adunan tadi di atas daun pisang yang dipotong bulat.

7. Setelah itu, bolehlah dikukus selama 10 minit pada suhu yang tinggi.


Cara Membuat Inti Kelapa:

1. Gula merah dimasak bersama sedikit air sehingga hancur dan ditapis untuk membuang bendasing di dalamnya.

2. Campurkan kelapa parut, air gula merah dan gula di dalam periuk. Masak di atas api sehingga kering.

3. Hendaklah dikacau selalu semasa memasaknya agar tidak hangit. Tutup api dan sejukkan.

Jumaat, 21 September 2012

Pulut Kukus Bersama Kelapa

Pulut Kukus Bersama Kelapa

Pulut Kukus


Bahan Untuk Pulut Kukus:

Beras pulut (direndam semalaman)
Santan
Sedikit garam untuk melemakkan

Inti Kelapa :

Kelapa parut (dibuang kulit)
Gula merah
Gula putih


Cara Memasak Pulut :

Basuh beras pulut yang direndam. Toskan airnya. Kukus pulut tersebut hingga masak. 

Sementara menunggu pulut masak, masukkan santan di dalam periuk bersama sedikit garam. Masak sehingga mendidih. Tutup api.

Setelah pulut masak, semasa masih panas lagi tuangkan santan yang dimasak tadi. Masukkan santan secukupnya dan dikacau hingga sebati. Pulut akan menjadi lembut jika dimasukkan santan dengan jumlah yang mencukupi.

Jika pulut masih juga kurang lembut, anda boleh kukus semula pulut tersebut buat seketika setelah dimasukkan santan. Pulut anda akan menjadi lembut dan tahan lama.

Sedia untuk dihidang.


Cara Membuat Inti Kelapa:

Gula merah dimasak bersama sedikit air sehingga hancur dan ditapis. Gula merah perlu ditapis agar dapat membuang bendasing yang terdapat di dalam gula tersebut.

Setelah itu, campurkan kelapa parut, air gula merah dan gula. Masak di atas api sehingga kering. Hendaklah dikacau selalu semasa memasaknya.

Tutup api. Hidangkan bersama pulut.


Nota : Juadah ini sering disediakan semasa majlis perkahwinan di kampung saya. Enak juga dimakan bersama ikan kering. Juadah ini dimasak secara bergotong-royong.