Ahad, 19 Jun 2011

Rendang Pedas

Rendang Pedas

Bahan-bahan :

1 ekor ayam
1 piring cili kering
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 batang serai
3 helai daun kunyit
Halia
2 sudu minyak untuk menumis
Asam jawa
1 biji kelapa dijadikan santan
1 sudu gula dan garam secukup rasa

Cara Membuatnya :

Kisar cili bersama bawang merah, bawang putih, halia dan serai.

Goreng ayam separuh garing. Kemudian angkat.

Buang sedikit minyak yang digunakan semasa menggoreng ayam tadi. Tinggalkan sedikit sahaja. Kemudian, tumis bahan yang dimesin tadi.

Masukkan sedikit air dan ayam yang digoreng separuh masak tadi. Tunggu hingga pecah minyak. Tambahkan garam dan gula.

Apabila pecah minyak, masukkan air asam jawa bersama santan yang diperah. 

Masukkan pula daun kunyit yang dihiris halus. Tungggu hingga mendidih.

Kemudian, bolehlah dihidang. Hiaslah agar lebih menarik.


Selasa, 31 Mei 2011

Cucur Badak

Cucucr Badak

Bahan untuk Kulit :

Ubi kayu atau ubi keledek direbus dan dilenyekkan
Sedikit garam
Sedikit air
Tepung gandum


Bahan Untuk Inti :

Kelapa parut daripada 1 biji kelapa
2 batang serai (dimesin)
Jintan manis yang ditumbuk
Cili kering (dimesin)
Minyak untuk menumis dan menggoreng
2 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang merah (dimesin)
Garam secukup rasa
3 ½ sudu besar gula
Udang


Cara Membuat Kulit :

 

Lenyekkan ubi hingga hancur. Jika menggunakan ubi kayu pastikan kayu keras di tengahnya dibuang.
 
Masukkan garam dan sedikit air. Seterusnya, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh dan boleh dibentuk.
 
Kemudian, ambil sedikit adunan dan buat bentuk bulat serta lubangkan ditengahnya untuk mengisi inti. 

Tutup semula adunan tersebut. Pastikan ia ditutup dengan kemas agar tidak terbuka semasa proses menggoreng nanti.


Cara Membuat Inti :

 

Mesin cili kering bersama bawang dan juga serai. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang merah hingga naik bau.
 
Masukkan cili yang dimesin tadi dan sedikit air. Tambahkan garam, gula, jintan, udang dan seterusnya masukkan kelapa parut. Gaulkan kesemuanya. Masak hingga kering dan tutup api.
 
Kemudian, bolehlah mengambil doh atau adunan kulit untuk dibentuk dan diisikan inti.
 
Setelah siap dibentuk, bolehlah digoreng. Goreng hingga garing.

Apam Gula Hangus

Apam Gula Hangus

Bahan-bahan :

 

1 gelas gula
½ gelas air
½ gelas gula
3 biji telur
1 gelas santan atau susu segar
2 ½ gelas tepung gandum
2 sudu teh soda bikarbonat


Cara  Membuatnya :


Mula-mula, cairkan 1 gelas gula sehingga kekuning-kuningan dengan api yang yang kecil di dalam kuali dan tuangkan ½ gelas air di dalamnya. 

Ayak tepung gandum dan soda bikarbonat bersama. Panaskan kukusan.

Pukul telur dan gula sehingga naik dan kembang. Masukkan gula hangus dan tepung gandum dan soda bikarbonat.

Masukkan santan atau susu segar dan gaul rata. Masukkan adunan ke dalam loyang. Kukuskan selama 10-15 minit. Sejukkan dan potong.