Bahan untuk Kulit :
Ubi kayu atau ubi keledek direbus
dan dilenyekkan
Sedikit garam
Sedikit air
Tepung gandum
Bahan Untuk Inti :
Kelapa parut daripada 1 biji
kelapa
2 batang serai (dimesin)
Jintan manis yang ditumbuk
Cili kering (dimesin)
Minyak untuk menumis dan
menggoreng
2 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang merah (dimesin)
Garam secukup rasa
3 ½ sudu besar gula
Udang
Cara Membuat Kulit :
Lenyekkan ubi hingga hancur. Jika
menggunakan ubi kayu pastikan kayu keras di tengahnya dibuang.
Masukkan garam dan sedikit air. Seterusnya,
masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh dan boleh
dibentuk.
Kemudian, ambil sedikit adunan
dan buat bentuk bulat serta lubangkan ditengahnya untuk mengisi inti.
Tutup semula adunan tersebut. Pastikan ia ditutup dengan kemas agar tidak terbuka semasa proses menggoreng nanti.
Tutup semula adunan tersebut. Pastikan ia ditutup dengan kemas agar tidak terbuka semasa proses menggoreng nanti.
Cara Membuat Inti :
Mesin cili kering bersama bawang
dan juga serai. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang
merah hingga naik bau.
Masukkan cili yang dimesin tadi
dan sedikit air. Tambahkan garam, gula, jintan, udang dan seterusnya masukkan kelapa parut. Gaulkan
kesemuanya. Masak hingga kering dan tutup api.
Kemudian, bolehlah mengambil doh
atau adunan kulit untuk dibentuk dan diisikan inti.
Setelah siap dibentuk, bolehlah
digoreng. Goreng hingga garing.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan