Cucur Badak

Selasa, 31 Mei 2011

Cucur Badak

Cucucr Badak

Bahan untuk Kulit :

Ubi kayu atau ubi keledek direbus dan dilenyekkan
Sedikit garam
Sedikit air
Tepung gandum


Bahan Untuk Inti :

Kelapa parut daripada 1 biji kelapa
2 batang serai (dimesin)
Jintan manis yang ditumbuk
Cili kering (dimesin)
Minyak untuk menumis dan menggoreng
2 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang merah (dimesin)
Garam secukup rasa
3 ½ sudu besar gula
Udang


Cara Membuat Kulit :

 

Lenyekkan ubi hingga hancur. Jika menggunakan ubi kayu pastikan kayu keras di tengahnya dibuang.
 
Masukkan garam dan sedikit air. Seterusnya, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh dan boleh dibentuk.
 
Kemudian, ambil sedikit adunan dan buat bentuk bulat serta lubangkan ditengahnya untuk mengisi inti. 

Tutup semula adunan tersebut. Pastikan ia ditutup dengan kemas agar tidak terbuka semasa proses menggoreng nanti.


Cara Membuat Inti :

 

Mesin cili kering bersama bawang dan juga serai. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang merah hingga naik bau.
 
Masukkan cili yang dimesin tadi dan sedikit air. Tambahkan garam, gula, jintan, udang dan seterusnya masukkan kelapa parut. Gaulkan kesemuanya. Masak hingga kering dan tutup api.
 
Kemudian, bolehlah mengambil doh atau adunan kulit untuk dibentuk dan diisikan inti.
 
Setelah siap dibentuk, bolehlah digoreng. Goreng hingga garing.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan