Sambal Tumis Udang

Ahad, 15 Mei 2011

Sambal Tumis Udang

Sambal Tumis Udang

Bahan-bahan :

Udang
1 piring cili kering
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu minyak
Asam jawa
2 sudu gula
Garam secukup rasa 


Cara membuatnya : 

Kisar cili bersama bawang putih dan bawang merah. Panaskan minyak dan tumis bawang merah yang dihiris. Goreng hingga wangi dan kekuningan. 

Masukkan cili yang dikisar tadi. Kemudian masukkan air, gula dan garam.

Tunggu hingga pecah minyak. Selepas itu, bolehlah masukkan udang. Biar seketika hingga udang masak.

Kemudian masukkan air asam jawa. Tunggu hingga mendidih. Bolehlah dihidang.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan