Kuih Keria

Ahad, 15 Mei 2011

Kuih Keria


Kuih Keria

Bahan-bahan :

Ubi kayu atau ubi keledek
Tepung gandum
Gula secukup rasa
Sedikit air
Garam
Minyak untuk menggoreng

Cara Membuatnya :

Rebus ubi sehingga empuk dan masukkan sedikit garam. Buangkan air rebusan. Kemudian, lenyek ubi sehingga hancur.

Masukkan sedikit air garam dan tepung sedikit demi sedkit. Gaul hingga sebati. 

Masukkan tepung sehingga adunan dapat dibentuk. Tepung tidak boleh berlebihan kerana boleh menyebabkan kuih menjadi keras. Cukuplah sekadar adunan boleh dibentuk.

Buat bentuk seperti kuih donut. Kemudian bolehlah digoreng. 

Di dalam kuali yang lain, masak gula pasir bersama sedikit air hingga gula hancur dan agak pekat.

Masukkan kuih keria yang telah digoreng tadi dan kacau sebati hingga semua permukaan kuih terkena air gula.

Sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan