2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
3 biji telur gred B
1 cawan gula
1 cawan minyak
Secubit garam
10 biji pisang emas @ 5 biji pisang berangan
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil perisa pisang (jika ada)
*Saiz loyang 8 inci
Cara Membuatnya :
1. Pisang masak ranum dilenyekkan sehingga betul-betul lumat.
2. Tepung gandum diayak sekali dengan baking powder dan soda
bikarbonat.
3. Kisar telur, gula, garam, minyak, esen vanila dan perisa pisang.
4. Kemudian masuk ke dalam tepung yang diayak tadi.
5. Masuk perlahan-lahan sambil kacau bagi adunan rata.
6. Masukkan pisang sedikit demi sedikit dan kacau rata.
7. Loyang disapu minyak, masukkan adunan tadi dan ratakan.
8. Potong pisang nipis-nipis dan letakkan di atas permukaan kek.
9. Bakar kek dengan suhu 170°C selama satu jam dengan api atas
bawah.
10. Keluarkan dari oven, sapukan marjerin atas permukaan kek.
11. Tujuan sapukan marjerin supaya kek nampak berkilat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan