Bahan-bahan :
300 gram biskut marie (patah 4)
250 gram butter
2 cawan malt coklat
1 sudu serbuk koko
1 kotak kecil susu full cream
2 @ 3 sudu susu pekat manis (secukup rasa)
Cara Membuatnya :
1. Panaskan butter hingga cair menggunakan api yang perlahan.
2. Kemudian masukkan malt coklat, serbuk koko dan juga susu full cream.
3. Kacau sampai rata dan tidak berketul-ketul.
4. Masukkan susu pekat secukup rasa dan kacau lagi.
5. Masak hingga menggelegak dan agak pekat.
6. Masukkan biskut marie yang telah dipatahkan.
7. Gaul sampai semuanya sebati dan tutup api.
8. Masukkan ke dalam loyang yang telah disapu dengan butter atau marjerin.
9. Tekan dan ratakan sehingga padat.
10. Letakkan dalam peti sejuk selama lebih kurang 1 hingga 2 jam.
11. Apabila hendak makan, keluarkan lebih kurang 1 atau 2 jam lebih awal.
12. Kek akan menjadi lebih lembut dan memudahkan proses untuk dipotong.
13. Sedia untuk dinikmati.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan