Bahan
Untuk Kulit :
500 gram tepung gandum (diayak)
3 sudu marjerin (dipanaskan
sehingga cair)
Sedikit garam
Bahan
Untuk Inti :
1 kg ubi keledek (dipotong dadu)
Sedikit ikan bilis (ditumbuk)
24 gram rempah kari daging (lebih
kurang 5 sudu besar)
1 tangkai daun kari
2 ulas bawang merah (dihiris)
Garam secukup rasa
2 sudu besar gula
Cara
Membuat Kulit :
Masukkan marjerin yang telah
dicairkan ke dalam tepung gandum. Gaulkan.
Kemudian masukkan air garam
sedikit demi sedikit. Uli hingga doh menjadi licin dan tidak melekat
pada tangan.
Kemudian bolehlah dibentuk untuk
menghasilkan karipap gulung.
Cara
Membuat Inti :
Panaskan sedikit minyak di dalam
kuali, masukkan bawang merah dan juga daun kari. Tumis hingga bawang kekuningan
dan naik bau.
Bancuh rempah kari dengan sedikit
air. Kacau hingga sebati. Masukkan bancuhan tersebut ke dalam kuali.
Setelah itu masukkan ikan bilis, ubi keledek, gula dan garam secukup rasa. Tutup permukaan kuali dengan tudung periuk.
Hendaklah dibuka dan dikacau
selalu. Masak hingga ubi keledek empuk dan airnya kering. Tutup api. Sedia
untuk membuat karipap gulung.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan