Cendawan Jarum Emas |
Bahan-bahan
:
1 bungkus cendawan jarum emas
1 sudu besar serbuk kari daging
6 sudu besar tepung gandum
Garam secukup rasa
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng
Cara
Membuatnya :
Potong bahagian akar cendawan dan
dibuang. Leraikan cendawan butang satu persatu agar tidak melekat antara satu
sama lain. Kemudian dibersihkan.
Campurkan tepung gandum dan
serbuk kari daging di dalam satu bekas. Kacau agar ianya sebati.
Pecah telur di dalam mangkuk dan
masukkan garam secukup rasa. Pukul sedikit.
Seterusnya, masukkan cendawan ke dalam telur yang dipukul. Gaulkan hingga sekata.
Masukkan pula ke cendawan ke
dalam bekas yang mengandungi campuran tepung gandum dan serbuk kari daging
tadi. Gaulkan hingga semua permukaan cendawan melekat dengan tepung.
Panaskan minyak, goreng cendawan
hingga masak dan garing. Angkat dan sedia untuk hidang.
Nota
Sajian Hati :
Cendawan goreng amat enak
rasanya terutama dimakan ketika masih panas. Rangup dan menyelerakan.
Rasa cendawan goreng ini
seakan-akan ayam goreng dan boleh dicicah dengan sos cili.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan