Aiskrim Goreng

Jumaat, 13 September 2013

Aiskrim Goreng

Aiskrim Goreng

Bahan-bahan :

10 keping roti putih
5 scope aiskrim (apa-apa perisa)
Plastik wrap ( untuk bungkus roti)
Minyak untuk menggoreng


Cara Membuatnya :

1. Lembabkan roti dengan air atau gelekkan roti tersebut untuk mendapatkan roti yang sederhana padat.

2. Skopkan aiskrim ke atas roti ditengah-tengahnya.

3. Tutupkan aiskrim dengan sekeping roti lagi.

4. Tekan menggunakan cawan plastik supaya roti terputus. Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar. Buang lebihan roti yang berada di sekeliling cawan. 

5. Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam peti sejuk selama 3 jam atau semalaman.

6. Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan goreng terlalu lama. Paling kurang 1-2 minit sahaja tetapi pastikan minyak betul-betul panas. Sedia untuk dinikmati.

1 ulasan:

  1. dah pernah cuba skali masa bulan puasa haritu tapi byk yg bocor. abis meleleh huhu

    BalasPadam