Bahan-bahan
:
250 gram kacang dhal (cuci dan
rendam 4 jam atau semalaman)
1 biji bawang besar (potong dadu
kecil)
1 camca teh jintan manis
2 tangkai cili kering (gunting
kecil-kecil)
1 tangkai daun kari (dilurut dan
jika daun terlalu besar, bolehlah dihiris sedikit)
Udang kering (ditumbuk)
Garam secukup rasa
Sedikit tepung gandum
Cara
Membuatnya :
1. Toskan kacang dhal tadi,
kemudian kisar hingga hancur, kalau masih ada sedikit biji-biji kacang dhal pun tak mengapa. Kisar tanpa air.
Tuang ke dalam bekas.
2. Masukkan jintan manis, cili
kering, udang kering, bawang besar dan daun kari. Gaul rata dan tambah garam
secukup rasa. Masukkan sedikit tepung jika terlalu lembut. Biar sekejap.
3. Ambil sehelai plastik bersih, sapu dengan sedikit minyak
makan, dan ambil anggaran 1 camca besar penuh adunan vadai, bulat-bulat dan
leperkan sedikit. Susun atas loyang yang telah dialas plastik dan juga disapu
sedikit minyak. Buat hingga siap.
4. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan,
angkat dan toskan. Jika suka, boleh juga masukkan beberapa helai daun kari
dalam minyak gorengan tadi bagi menambah aroma.
QH suka juga mkn vadai..biase pak mertua yg buat..hehe
BalasPadamPandainya pak mertua QH buat..order kat pak mertua jer bila teringin..hehe..
Padam