Masalodeh @ Vadai

Rabu, 10 Oktober 2012

Masalodeh @ Vadai

Kuih Masalodeh atau Vadai

Bahan-bahan :

250 gram kacang dhal (cuci dan rendam 4 jam atau semalaman)
1 biji bawang besar (potong dadu kecil)
1 camca teh jintan manis
2 tangkai cili kering (gunting kecil-kecil)
1 tangkai daun kari (dilurut dan jika daun terlalu besar, bolehlah dihiris sedikit)
Udang kering (ditumbuk)
Garam secukup rasa
Sedikit tepung gandum


Cara Membuatnya :

1. Toskan kacang dhal tadi, kemudian kisar hingga hancur, kalau masih ada sedikit biji-biji  kacang dhal pun tak mengapa. Kisar tanpa air. Tuang ke dalam bekas.

2. Masukkan jintan manis, cili kering, udang kering, bawang besar dan daun kari. Gaul rata dan tambah garam secukup rasa. Masukkan sedikit tepung jika terlalu lembut. Biar sekejap.

3. Ambil sehelai plastik bersih, sapu dengan sedikit minyak makan, dan ambil anggaran 1 camca besar penuh adunan vadai, bulat-bulat dan leperkan sedikit. Susun atas loyang yang telah dialas plastik dan juga disapu sedikit minyak. Buat hingga siap.

4. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Jika suka, boleh juga masukkan beberapa helai daun kari dalam minyak gorengan tadi bagi menambah aroma.

2 ulasan:

  1. QH suka juga mkn vadai..biase pak mertua yg buat..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pandainya pak mertua QH buat..order kat pak mertua jer bila teringin..hehe..

      Padam