Jumaat, 2 Ogos 2013

Biskut Cornflakes Rangup Berceri

Biskut Cornflakes Rangup Berceri

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
½ cawan gula halus
½ sudu teh esen vanila
1 biji kuning telur
4 cawan cornflakes (dihancurkan dan tidak terlalu lumat)
1 cawan tepung jagung
1 ½ cawan tepung gandum
Ceri secukupnya


Cara Membuatnya :
 
Pukul marjerin dan gula halus hingga kembang. Masukkan esen vanila dan juga kuning telur. Kacau lagi.

Masukkan cornflakes yang telah dihancurkan menggunakan tangan. Kacau hingga sebati.

Seterusnya, masukkan tepung jagung dan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli hingga sebati. 

Apabila telah sebati, masukkan sedikit ceri yang telah dipotong. Gaulkan dengan lembut agar ceri tidak hancur.

Masukkan atau sudukan adunan ke dalam cawan kertas dan letakkan ceri di atasnya agar lebih menarik.

Bakar hingga masak. Sedia untuk dihidang.

Biskut Nescafe

Biskut Nescafe

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
1 cawan gula halus
2 peket kecil Nescafe 3 in 1
½ sudu teh esen vanila
1 biji kuning telur
2 cawan tepung kastard
1 cawan tepung gandum 


Cara Membuatnya :

Pukul marjerin dan gula halus hingga kembang. Masukkan esen vanila dan juga kuning telur. Kacau lagi.

Masukkan serbuk Nescafe dan dikacau hingga sebati.

Seterusnya, masukkan tepung kastard dan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli hingga sebati. 

Kemudian bolehlah diterap menggunakan acuan mengikut citarasa sendiri. Bakar hingga masak.

Sedia untuk dihidang.
 

Isnin, 29 Julai 2013

Petua Melembutkan Donat


Kuih Donat

Kuih donat yang kita buat biasanya agak keras terutama setelah sejuk. Untuk mengelakkan donat menjadi keras, campurkan dua atau tiga biji ubi kentang yang telah direbus dan dilenyek ke dalam bancuhan tepung donat. Insya-Allah donat tadi akan menjadi lembut dan sedap rasanya walaupun telah sejuk.

Sumber : Mingguan Wanita
 

Petua Menyedapkan Masakan Kari


Rempah yang anda beli di kedai sesetengahnya tidak memberikan rasa yang enak jika anda memasaknya tanpa menambahkan bahan lain ke dalamnya. Untuk menjadikan kari anda lebih enak, eloklah anda campurkan sedikit ketumbar dan sebiji bawang putih ketika kari anda sudah menggelegak dan hendaklah diangkat. Dengan cara ini kari anda akan menjadi lebih berperisa.

Sumber : Mingguan Wanita
 

Selasa, 23 Julai 2013

Petua Hilangkan Bau Nasi Hangit

Nasi Putih

Nasi yang anda masak berbau hangit? Jangan risau, untuk menghilangkan bau tidak enak ini anda hanya perlu ambil beberapa biji cili padi. Cucukkan hujungnya ke permukaan nasi tersebut dan tutup. Biarkan seketika hingga cili padi tadi layu dan kelihatan agak lebam barulah bau hangit itu akan hilang. Selepas itu nasi itu bolehlah dimakan. Selamat mencuba.

Sumber : Mingguan Wanita