Keropok Ubi Kayu

Sabtu, 25 Oktober 2014

Keropok Ubi Kayu

Keropok Ubi Kayu

Keropok Ubi Kayu
Sebelum digoreng
Bahan-bahan :

3 cawan ubi kayu yang diparut
1 sudu besar cili kisar
Jintan manis (ditumbuk)
Sedikit ikan bilis (ditumbuk)
3 sudu besar tepung ubi
Garam
Gula
Sedikit air (jika perlu)


Cara Membuatnya :

1. Gaulkan kesemua bahan-bahan di atas sehingga rata.

2. Panaskan periuk pengukus. Ambil tudung periuk atau loyang dan sapukan sedikit minyak.

3. Tempekkan ubi parut ke permukaan tudung periuk tersebut. Bentukkan bulat dan ratakan senipis yang boleh.

4. Kukus sehingga masak. Angkat tudung periuk dan kopek adunan perlahan-lahan.

5. Aturkan  ke atas dulang dan jemur di bawah matahari sehingga kering.

6. Goreng dengan minyak panas seperti menggoreng keropok biasa.

7. Sedia untuk dinikmati.

1 ulasan: