Sebelum digoreng |
Bahan-bahan
:
3 cawan ubi kayu yang diparut
1 sudu besar cili kisar
Jintan manis (ditumbuk)
Sedikit ikan bilis (ditumbuk)
3 sudu besar tepung ubi
Garam
Gula
Sedikit air (jika perlu)
Sedikit air (jika perlu)
Cara
Membuatnya :
1. Gaulkan kesemua bahan-bahan di
atas sehingga rata.
2. Panaskan periuk pengukus. Ambil
tudung periuk atau loyang dan sapukan sedikit minyak.
3. Tempekkan ubi parut ke
permukaan tudung periuk tersebut. Bentukkan bulat dan ratakan senipis
yang boleh.
4. Kukus sehingga masak. Angkat
tudung periuk dan kopek adunan perlahan-lahan.
5. Aturkan ke atas dulang dan jemur di bawah matahari sehingga
kering.
6. Goreng dengan minyak panas
seperti menggoreng keropok biasa.
7. Sedia untuk dinikmati.
7. Sedia untuk dinikmati.
Terima Kasih Balqis...Agrosinar Jaya Dapat Panduan.
BalasPadam