Bahan-bahan
:
100 gram cili kering (dibersihkan
dan dibuang biji)
300 gram gula
Garam mengikut rasa
30 gram bawang putih
30 gram tepung ubi @ kanji
ubahsuai
Air
½ cawan cuka
Cara
Membuatnya :
1. Cili kering dibersihkan dan
dibuang bijinya, rendam semalaman.
2. Bawang putih yang telah
dibersihkan dihancurkan bersama cili yang telah direndam dengan menggunakan
mesin pengisar.
3. Masukkan campuran yang telah
dikisar ke dalam periuk dan panaskan sehingga hilang bau cili.
4. Masukkan garam dan kacau
rata-rata.
5. Masukkan gula yang telah
dicampur dengan tepung ubi @ kanji ubahsuai. Kacau rata-rata.
6. Didihkan sehingga mendapat
kepekatan yang dikehendaki. Masukkan cuka dan kacau lagi.
7. Angkat dan isikan ketika panas
ke dalam botol yang bersih.
8. Tutup botol segera dan sejukkan.
8. Tutup botol segera dan sejukkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan