Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum*
1/3 cawan serbuk koko*
1 sudu kecil serbuk penaik*
1/2 sudu kecil soda bikarbonat*
1/4 sudu kecil garam
3/4 cawan gula halus
1/3 cawan minyak masak sayuran @ minyak
jagung
3/4 cawan air kopi panas @
nescafe
1/3 cawan susu segar
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil cuka @ jus lemon
Cara
Membuatnya :
1. Sediakan loyang kek. Griskan
dengan mentega dan taburkan sedikit tepung. Panaskan oven pada suhu 170-180 oC.
2. Di dalam mangkuk adunan,
ayakkan bahan-bahan bertanda *. Masukkan gula dan kacau rata-rata.
3. Masukkan bahan-bahan
selebihnya (kecuali cuka) dan barulah dikacau sebati dengan menggunakan senduk
kayu @ spatula. Pastikan air kopi betul-betul panas.
4. Masukkan cuka dan terus kacau
serta-merta selama 20 saat.
5. Tuangkan cepat-cepat adunan ke
dalam loyang dan bakarlah selama 30-40 minit atau sehingga masak (suhu
bergantung pada jenis oven masing-masing).
6. Setelah masak, sejukkan kek semalaman
sebelum dipotong.
Nota:
1. Gunakanlah cawan dan sudu
metrik untuk menyukat bahan-bahan.
2. Fungsi cuka antaranya adalah
untuk membantu kek naik cantik dan tidak melimpah keluar dari loyang semasa
dibakar.
3. Sukatan atau resipi ini adalah untuk satu loyang kecil sahaja.
4. Sumber resipi daripada blog DayangJack.
3. Sukatan atau resipi ini adalah untuk satu loyang kecil sahaja.
4. Sumber resipi daripada blog DayangJack.
Sllu Cikna xmskkn air kopi pasni klu buat blhla try mskkn....^_^
BalasPadam