Bahan-bahan
:
12 gram agar-agar bertali
3 cawan air
Perisa ros
Gula secukup rasa
1 sudu biji selasih
Dua helai daun pandan (disimpul)
Air panas
Cara
Membuatnya :
1. Rebus agar-agar bersama 3 cawan air sehingga larut.
2. Letakkan daun pandan untuk mewangikannya.
3. Sementara menunggu agar-agar hancur, tuangkan air panas
pada biji selasih.
4. Biarkan sehingga biji selasih kembang dan toskan airnya.
5. Setelah agar-agar kembang, masukkan gula dan biarkan larut.
6. Masukkan perisa ros dan biji selasih tadi.
7. Tunggu hingga mendidih dan tuangkan ke dalam acuan.
8. Sejukkan sehingga agar-agar mengeras sepenuhnya.
9. Sedia untuk dinikmati.
comel..nampak menyelerakan =)
BalasPadam