Bahan Untuk Kulit :
500 gram tepung gandum
Sedikit garam
Air
Air
4-5 sudu minyak @ marjerin (dipanaskan)
Bahan Untuk Inti :
Ubi keledek @ ubi kentang (dipotong dadu)
Rempah kari daging (1 bungkus kecil)
2 sudu besar gula
Garam secukup rasa
2 ulas bawang merah (dipotong kecil)
Daun kari
Ikan bilis (ditumbuk)
Cara Membuat Kulit Karipap :
1. Panaskan minyak @ marjerin dan tutup api. Biarkan ia sejuk suam-suam kuku.
2. Masukkan garam dan minyak ke dalam tepung. Gaulkan.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.
2. Masukkan garam dan minyak ke dalam tepung. Gaulkan.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.
Cara Membuat Inti Karipap :
1. Tumis bawang dan daun kari hingga naik bau.
2. Masukkan ubi keledek, ikan bilis, garam, gula dan sedikit air.
2. Masukkan ubi keledek, ikan bilis, garam, gula dan sedikit air.
3. Tutup kuali dan hendaklah kacau selalu. Tunggu hingga ubi empuk dan kering.
4. Padamkan api dan bolehlah diangkat. Biarkan ia sejuk.
5. Kemudian bolehlah dicanai membentuk karipap.
4. Padamkan api dan bolehlah diangkat. Biarkan ia sejuk.
5. Kemudian bolehlah dicanai membentuk karipap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan