Lempeng Kelapa

Khamis, 21 Julai 2011

Lempeng Kelapa

Lempeng Kelapa 

Bahan-bahan :

3 cawan tepung gandum
1 cawan kelapa parut
Gula dan garam secukup rasa
Air secukupnya
Sedikit minyak 

Cara Membuatnya : 

Ayak tepung gandum. Masukkan kelapa parut, gula dan garam secukup rasa.

Seterusnya, masukkan air sedikit demi sedikit. Kacau perlahan-lahan sehingga doh menjadi sebati. Adunan hendaklah cair sedikit berbanding membuat cucur.

Kemudian, panaskan kuali masukkan sedikit minyak lebih kurang satu sudu ratakan keseluruh kuali.

Cedukkan 1 senduk aduan dan buat bentuk bulatan nipis. Tunggu hingga garing dan alihkan pula di bahagian yang lain. Apabila kekuningan bolehlah diangkat.

Buat sehingga adunan habis. Lempeng ini sedap dimakan begitu sahaja atau bersama kari dan juga sambal.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan