Kuih Ketayap

Khamis, 21 Julai 2011

Kuih Ketayap

Kuih Ketayap

Bahan Untuk Kulit : 

2 cawan tepung gandum
2 cawan air + jus pandan
½ sudu teh garam

Bahan Untuk Inti : 

1 biji kelapa parut
3 sudu gula merah
1 sudu gula putih
1 sudu tepung ubi

Cara Membuat Kulit : 

Ayak tepung gandum, masukkan garam dan air + jus pandan. Kacau perlahan-lahan hingga sebati dan tidak berketul.

Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak dan diratakan ke seluruh kuali. Seterusnya, masukkan satu senduk adunan dan diratakan seluruh kuali. Buat senipis yang boleh.

Apabila telah masak, bolehlah diangkat.

Cara Membuat Inti : 

Gula merah dan gula putih dicairkan di atas api bersama sedikit air. Tapis campuran tersebut dan digaul bersama kelapa parut.

Kemudian, tepung ubi kayu dibancuh bersama sedikit air dan dimasukkan ke dalam kelapa parut.

Masak hingga kelapa kering. Hendaklah sentiasa dikacau agar tidak hangit.

Kemudian, inti ini bolehlah dibalut bersama kulit tepung tadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan