Bahan-bahan :
4 cawan ubi kayu parut
2 cawan santan pekat
1 cawan gula pasir
½ sudu kecil garam
Sedikit pewarna kuning
Cara Membuatnya :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah Celcius, api atas dan bawah.
2. Parut ubi kayu dan sukat menjadikan empat cawan.
3. Masukkan semua bahan lain dan kacau rata sehingga gula hancur.
4. Tuang ke dalam loyang berukuran 8X8 inci dan ratakan permukaannya.
5. Masukkan loyang ke dalam ketuhar dan letakkan di rak paling bawah.
6. Bakar selama 1 jam – 1 ½ jam atau hingga bahagian atas bengkang keperangan.
7. Setelah masak, sejukkan lebih kurang 3-5 jam sebelum dipotong.
8. Kuih akan lekang dari tin pembakar apabila ia berada pada suhu bilik.
Nota :
1. Boleh bakar lebih 2 jam atau mengikut tahap garing yang dikehendaki.
2. Boleh gantikan dengan santan kotak saiz kecil dan selebihnya masukkan air.
Cantik jadinya tu.
BalasPadamAlhamdulillah...
PadamNampak sedapnyer
BalasPadamSemestinya :)
PadamSedapnya! Rajin sis buat 👍🏽
BalasPadamUbi kayu sudah tersimpan lama, jadi kena buat jugalah...
PadamJemput join segmen saya :)
BalasPadamhttps://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2023/10/segmen-review-bersama-cuya-si-primadonno.html