Sabtu, 17 September 2016

Biskut Cornflakes Kak Ju

Resipi Biskut Cornflakes Kak Ju

Resipi Biskut Cornflakes Kak Ju

Resipi Biskut Cornflakes Kak Ju

Bahan-bahan :

1 cawan buttercup @ marjerin
¾ cawan gula aising
2 cawan cornflakes yang dikisar
1 sudu teh esen vanila
1 cawan tepung jagung
½ cawan tepung gandum
Gula manik
Putih telur


Cara Membuatnya :

1. Pukul buttercup bersama gula sehingga kembang.

2. Masukkan esen vanila dan kacau lagi.

3. Masukkan tepung jagung dan tepung gandum.

3. Masukkan sedikit demi sedikit dan jika sudah keras jangan habiskan.

4. Jika masih lembut tambahkan tepung jagung lagi.

5. Uli hingga menjadi doh dan terap dengan acuan yang disukai.

6. Letakkan putih telur di atasnya dan taburkan gula manik.

7. Bakar di dalam ketuhar hingga masak.

Khamis, 7 Julai 2016

Tat Nanas Nyonya

Tat Nanas Nyonya

Tat Nanas Nyonya

Tat Nanas Nyonya

Bahan-bahan :

300 gram mentega
130 gram marjerin
600 gram tepung halus (superfine)
100 gram gula aising
80 gram tepung susu
30 gram tepung kastard
1 biji telur
Inti jem nanas secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin, mentega dan gula aising hingga lembut dan kembang.

2. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

3. Masukkan tepung superfine, tepung kastard dan susu tepung. Gaul sebati.

4. Ambil sedikit doh dan masukkan dalam pencetak kuih tat gulung. Paipkan.

5. Ambil sesudu kecil inti dan letak di atas doh. Gulung kemas.

6. Sapu kuning telur di atas gulungan kuih.

7. Bakar pada suhu 170-180 oC selama 20 minit @ hingga tat kekuningan.

Biskut Gajus Pandan Emulco

Biskut Gajus Pandan Emulco

Biskut Gajus Pandan Emulco

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
¾ cawan gula halus
100 gram kacang gajus (dipanggang dan ditumbuk)
½ cawan Nestum
1 cawan tepung halus superfine
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
Pandan emulco secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin bersama gula halus sehingga kembang.

2. Masukkan pandan emulco, nestum dan kacang gajus.

3. Masukkan  tepung halus superfine sedikit demi sedikit.

4. Masukkan juga tepung jagung dan tepung gandum.

5. Uli hingga menjadi doh.

6. Terap dengan acuan yang disukai.

7. Hiaskan dengan manik warna-warni.

8. Bakar sehingga masak dan sedia untuk dihidang.