Kek Pisang Awak

Ahad, 17 Mei 2015

Kek Pisang Awak

Kek Pisang Awak

Kek Pisang Awak

Sumber Resipi: 
Periuk tanah

Bahan-bahan :

4 biji pisang awak @ emas (saiz sederhana) - dilecek
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
4 biji telur gred A
1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar air limau nipis
1 sudu teh esen pisang @ esen vanila


Cara Membuatnya :

1. Panaskan oven pada suhu 185 darjah Celcius.

2. Sediakan loyang yang sesuai dan lenser dengan marjerin atau minyak.

3. Kisar gula, telur, minyak di dalam blender atau mixer sehingga putih. Anggaran masa selama 3 hingga 5 minit.

4. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat.

5. Masukkan campuran tepung dan kacau rata.

6. Masukkan pisang yang telah dilecek, esen pisang dan air limau. Gaul sebati.

7. Tuang adunan ke dalam loyang dan masak dalam ketuhar selama 45 minit atau hingga kek keperangan.

8. Cucuk bahagian tengah kek dengan lidi untuk mengetahui kek masak sempurna atau tidak.

9. Sedia untuk dinikmati.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan