Bahan-bahan :
3
cawan tepung pulut
¾
cawan tepung beras
Kapur
sirih
Santan
½
cawan gula merah
Gula
pasir secukup rasa
Sedikit
garam
6
ulas buah nangka masak (dihiris)
Cara Membuatnya :
1.
Campurkan tepung beras dan tepung pulut di dalam satu bekas.
2. Bancuh dengan air yang diletak sedikit kapur sirih. Uli sehingga tidak melekat
di tangan seperti membuat kuih buah melaka.
3.
Buat bentuk bulat dan dipenyek sebesar duit syiling 5 sen. Selepas masak ianya
akan menjadi lebih besar. Bentukkan sehingga habis.
4.
Apabila semuanya sudah siap, ketepikan dahulu.
5.
Masak gula merah dan gula putih bersama sedikit air sehingga gula hancur.
Tapiskan.
6.
Campurkan santan dan gula yang dimasak tadi bersama sedikit garam. Masak di
atas api hingga mendidih.
7.
Apabila sudah mendidih masukkan kuih yang dileperkan tadi bersama isi nangka.
8.
Setelah kesemua kuih timbul di permukaan barulah kuih tersebut telah masak
sepenuhnya. Tutup api dan bolehlah dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan