Kek Coklat Buttercup

Ahad, 14 Jun 2015

Kek Coklat Buttercup

Kek Coklat Buttercup

Bahan A

1 cawan air
1 cawan serbuk koko
½ cawan gula halus


Bahan B

250 gram buttercup (1 ketul)
2 cawan gula halus
2 cawan tepung kek
6 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanila


Cara Memasak Bahan A :

1. Bahan A disatukan dan diletakkan ke dalam periuk.

2. Panaskan di atas api yang kecil.

3. Kacau sehingga ia likat.

4. Biar ia seketika dan sejukkan.


Cara Memasak Bahan B :

1. Pukul butter bersama gula hingga kembang.

2. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.

3. Masukkan esen vanila.

4. Masukkan tepung kek berselang-seli dengan bahan A tadi.

5. Kacau hingga sekata.

6. Masukkan dalam loyang dan bakarlah dengan api yang sederhana.


Untuk Hiasan :

Sapu coklat yang telah dimasak cair ke atas kek berkenaan dan taburlah coklat rise pula di atasnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan