Kek Batik Vico Cream Cracker

Sabtu, 13 Jun 2015

Kek Batik Vico Cream Cracker

Kek Batik Vico Cream Cracker  


Bahan-bahan :

35 keping biskut cream cracker (dipatah 4)
125 gram buttercup
1 cawan Vico
1 cawan susu pekat manis


Cara Membuatnya :

1. Masukkan Vico dan susu pekat manis di dalam kuali. Kacau hingga sebati.

2. Masukkan buttercup dan buka api.

3. Masak dengan api yang kecil sehingga mendidih dan buttercup cair sepenuhnya.

4. Masukkan biskut cream cracker dan gaulkan hingga sebati. Jangan kacau terlalu kuat hingga menyebabkan biskut hancur.

5. Tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit mentega.

6. Tekan dengan padat dan rata perlahan-lahan.

7. Masukkan dalam peti sejuk lebih kurang 1-2 jam. Bila hendak dimakan, keluarkan lebih kurang setengah jam, kemudian barulah dipotong.

8. Sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan