Sabtu, 24 September 2016

Cara Membuat Jus dan Jem Roselle

kordial roselle

Bahan Untuk Membuat Jus @ Kordial Roselle :


30 biji roselle (kopek kelopak,  buang biji dan cuci bersih)
2 liter air
5 cawan gula kasar


Cara Membuat Jus @ Kordial Roselle :


1. Masukkan kelopak roselle yang telah dicuci bersih ke dalam periuk bersama air.

2. Panaskan atas api dan masukkan gula, gaulkan sehingga gula cair.

3. Biarkan menggelegak dan renehkan selama 20 minit dengan api sederhana.

4. Tutup api dan tapiskan air roselle.

5. Tinggalkan sedikit air untuk dikisar bersama kelopak bunga tadi untuk dibuat jem.

6. Biarkan sejuk disuhu bilik baru disimpan dalam botol yang sesuai.

7. Jika hendak membancuhnya, hanya masukkan sedikit air dan ketul ais secukupnya.


jem roselle

Bahan Untuk Membuat Jem Roselle


Kelopak roselle yang direbus tadi bersama sedikit airnya.
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar air


Cara Membuat Jem Roselle :


1. Kisarkan kulit roselle yang ditoskan tadi sehingga lumat.

2. Tuang dalam kuali, panaskan roselle sehingga sedikit kering.

3. Bancuh tepung jagung bersama 4 sudu besar air. Kacau hingga sekata.

4. Tuang adunan tepung jagung tadi supaya adunan lebih pekat.

5. Gaul sebati dan renehkan dalam 10 minit.

6. Simpan dalam balang kaca dan sejukkan dalam peti sejuk.

7. Boleh disapu pada roti atau membuat filling untuk pelbagai hidangan.

Ahad, 18 September 2016

Kek Mentega Pandan Coklat

Kek Mentega Pandan Coklat

Kek Mentega Pandan Coklat

Kek Mentega Pandan Coklat

Bahan-bahan :

1 cawan buttercup @ marjerin
1 cawan gula halus (kurangkan 2 sudu besar)
5 biji telur
2 sudu besar susu pekat manis
2 cawan tepung kek @ tepung naik sendiri
Pandan emulco
Serbuk koko secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin bersama gula halus sehingga kembang.

2. Masukkan susu pekat manis dan pukul hingga sekata.

3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.

4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau hingga adunan sekata.

5. Asingkan adunan kepada dua bahagian.

6. Satu bahagian diletakkan pandan emulco dan satu lagi masukkan serbuk koko.

7. Sapukan bekas acuan dengan sedikit marjerin.

8. Letakkan sesudu adunan secara berselang-seli atau mengikut kreativiti sendiri.

9. Bakar adunan sehingga masak dan sedia untuk dinikmati.

Sabtu, 17 September 2016

Biskut Nestum Susu

Biskut Nestum Susu

Biskut Nestum Susu

Biskut Nestum Susu

Bahan-bahan :

250 gram buttercup
¾ cawan gula aising
2 cawan nestum
2 sudu besar serbuk koko
2 cawan tepung gandum


Bahan B :

Gula aising secukupnya
Susu tepung secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Pukul buttercup dan gula sehingga sebati
.
2. Masukkan serbuk koko dan gaul sebati.

3. Masukkan nestum, gaul lagi dan akhir sekali masukkan tepung.

4. Gaul sehingga menjadi doh dan tekan dengan acuan yang disukai.

5. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 10-15 minit.

6. Selepas ia sejuk golekkan biskut dengan bahan B.