Isnin, 5 September 2011

Agar-agar Permata

Agar-agar Permata (Semasa disejukkan)
Semasa disejukkan

Agar-agar Permata
Setelah dipotong

Bahan A :

½ cawan agar-agar bertali
2 ½ cawan air
Gula secukupnya
Dua helai daun pandan diikat
Pewarna merah, hijau dan kuning

Bahan B :

1 cawan agar-agar bertali
5 cawan air
½ tin susu pekat
Dua helai daun pandan diikat
Gula secukup rasa


Cara Memasak Bahan A :

Rebus agar-agar bersama 2 ½ cawan air hingga hancur. Masukkan juga daun pandan.

Setelah hancur, masukkan gula secukupnya. Tunggu hingga mendidih dan padamkan api.

Bahagikan agar-agar kepada tiga bekas. Setiap bekas dimasukkan dengan warna yang berlainan iaitu hijau, kuning dan merah. Tunggu hingga agar-agar keras.

Apabila agar-agar telah keras. Potong agar-agar berbentuk dadu kecil-kecil. Masukkan agar-agar yang dipotong tadi ke dalam loyang. Langkah seterusnya ialah dengan memasak bahan B pula.

Cara Memasak Bahan B :

Masak agar-agar bersama 5 cawan air hingga hancur. Masukkan juga daun pandan agar lebih wangi.

Setelah itu, masukkan gula dan  susu. Tunggu hingga mendidih. Tutup api dan tuangkan agar-agar susu ke dalam bahan A iaitu agar-agar yang dipotong dadu tadi.

Tunggu hingga agar-agar keras. Jika ingin agar-agar lebih cepat keras masukkan ke dalam peti sejuk.

Kemudian bolehlah dipotong untuk dihidang.
 

Rabu, 31 Ogos 2011

Maruku

Maruku

Bahan-bahan :

1 kampit tepung kacang kuda
1 kg tepung beras pulut
½ kg tepung ubi
Udang kering secukupnya
1 piring cili kering 
1 sudu biji lemuju
2 sudu makan gula
Garam secukup rasa
Santan daripada 1 biji kelapa

Cara Membuatnya :

Masukkan cili, biji lemuju, udang kering dan sedikit santan ke dalam blender. Mesin hingga hancur.

Ayak tepung kacang kuda, tepung beras pulut dan tepung ubi. Gaulkan.

Masukkan gula, garam serta bahan yang dimesin tadi. Gaul lagi.

Masukkan santan secukupnya. Uli hingga menjadi doh yang sebati. 

Kemudian, bolehlah digoreng dengan minyak yang panas.

Isnin, 29 Ogos 2011

Biskut Cornflakes Koko

Biskut Cornflakes Koko

Bahan A :

100 gram mentega
100 gram gula kastor
4 sudu makan madu
4 sudu makan serbuk koko
2 sudu makan susu pekat

Bahan B :

100 gram emping jagung (Cornflakes)

Bahan C:

Ceri secukupnya

Cara Membuatnya :

Cairkan bahan A iaitu mentega, gula, madu, serbuk koko dan susu pekat menggunakan api perlahan.

Kacau selama 15 minit sehingga mentega cair.

Angkat dan masukkan bahan B iaitu cornflakes, kacau sehingga rata dan sebati.

Masukkan ke dalam mangkuk kertas dan letakkan ceri di atas sebagai hiasan.

Sejukkan sekejap dan bolehlah disusun di dalam bekas kedap udara.

Info : 

Biskut ini tidak perlu disimpan di dalam peti sejuk.