Khamis, 19 Disember 2013

Apam Pandan

Apam Pandan
Kuih Apam Pandan
Apam Pandan Gebu

Sumber Resipi : bilachahkedapur

Bahan-bahan :

2 ½ cawan tepung gandum
100 gram gula
5-6 helai daun pandan
1 cawan campuran santan dengan air daun pandan
2-3 titis esen pandan
2 sudu kecil yis
1 biji telur


Cara Membuatnya :

1. Kisar daun pandan hingga hancur. Campurkan air daun pandan dengan kelapa parut.

2. Perah dan jadikan  satu cawan campuran santan dengan pandan. Tapiskan.

3. Campur dengan bahan-bahan yang lain dalam satu bekas.Timbuk atau kacaukan hingga semuanya rata dan gula hancur sepenuhnya.

4. Peram kira-kira 30 minit agar adunan naik.

5. Sediakan air kukusan dan kukus kira-kira 15 minit atau sehingga masak.

6. Hidangkan dengan kelapa parut muda yang telah digaul dengan sedikit garam.

Video Masakan Sajian Hati 2013

Koleksi Masakan Tahun 2010 hingga 2013

Jumaat, 13 Disember 2013

Kuih Bengkang Pandan

Kuih Bingka Pandan

 Bahan-bahan :

1 cawan jus pandan (12 helai daun pandan + 200 ml air diblender atau air tambah pandan esen )
1 cawan gula
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan pekat 
2 sudu makan butter
3 biji telur
1/2 sudu the garam
Pewarna hijau sekiranya guna esen pandan


Cara Membuatnya :

Daun pandan dihiris dan diblender bersama 200 ml air. Setelah blender, tapiskan dan ambil jus pandan tersebut.

Campurkan semua bahan-bahan iaitu gula, tepung gandum, santan pekat, butter, garam, telur dan jus pandan. Putar dengan menggunakan mixer atau blender sampai sebati.

Sapukan sedikit minyak pada loyang dan masukkan ke dalam oven untuk beberapa minit sehingga minyak panas.

Apabila minyak telah panas, masukkan campuran tadi ke dalam loyang. Bakar pada suhu 180 degree sampai garing.