Kuih Apam Pandan |
2 ½ cawan tepung gandum
100 gram gula
5-6 helai daun pandan
1 cawan campuran santan dengan
air daun pandan
2-3 titis esen pandan
2 sudu kecil yis
1 biji telur
Cara
Membuatnya :
1. Kisar daun pandan hingga
hancur. Campurkan air daun pandan dengan kelapa parut.
2. Perah dan jadikan satu cawan campuran santan dengan pandan.
Tapiskan.
3. Campur dengan bahan-bahan yang
lain dalam satu bekas.Timbuk atau kacaukan hingga semuanya rata dan gula hancur
sepenuhnya.
4. Peram kira-kira 30 minit agar adunan
naik.
5. Sediakan air kukusan dan kukus
kira-kira 15 minit atau sehingga masak.
6. Hidangkan dengan kelapa parut muda
yang telah digaul dengan sedikit garam.
hmm...sedap perasa pandan asli...wangi...
BalasPadamsedap nyeee ^_^ sy follow blog ni
BalasPadamSalam.
BalasPadamGebunyaaa @_@ hehehe