Kuih tradisional orang Banjar |
Bahan-bahan
:
3 cawan tepung pulut
½ cawan tepung beras
Kapur sirih
Santan
½ cawan gula merah
Gula pasir secukup rasa
Sedikit garam
Durian
Cara
Membuatnya :
1. Campurkan tepung beras dan tepung
pulut di dalam satu bekas.
2. Bancuh dengan air yang diletak
sedikit kapur sirih. Uli sehingga tidak melekat di tangan seperti membuat kuih
buah melaka.
3. Buat bentuk bulat dan dipenyek
sebesar duit syiling 5 sen. Selepas masak, ia akan menjadi lebih besar.
Bentukkan sehingga habis.
4. Apabila semuanya sudah siap,
ketepikan dahulu.
5. Masak gula merah dan gula
putih bersama sedikit air sehingga gula hancur. Tapiskan.
6. Campurkan santan dan gula yang
dimasak tadi bersama sedikit garam. Masak di atas api hingga mendidih.
7. Apabila sudah mendidih
masukkan kuih yang dileperkan tadi bersama buah durian. Kacau supaya kuih tidak
bergumpal sesama sendiri.
8. Setelah kesemua kuih timbul di
permukaan santan barulah kuih tersebut telah masak. Tutup api dan bolehlah
dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan