Agar-agar Kelapa Muda yang enak |
Menyejuk dan melegakan tekak |
Bahan-bahan
:
20 gram agar-agar bertali
2-3 biji buah kelapa muda
(diambil isi dan airnya)
Gula secukupnya
2 cawan air
Cara
Membuatnya :
1. Masak agar-agar bersama 2
cawan air dan 1 cawan air kelapa muda hingga agar-agar betul-betul hancur dan
mendidih.
2. Masukkan gula secukupnya
bergantung kepada rasa air kelapa. Jika air kelapa berasa agak masam, lebihkan
gula agar dapat menghilangkan rasa masam tersebut. Tunggu hingga gula larut.
3. Seterusnya, masukkan 2 ½ cawan
air kelapa muda bersama isinya. Kacau hingga semuanya sebati dan tutup api.
4. Tuangkan agar-agar ke dalam
bekas mengikut citarasa sendiri.
5. Biarkan agar-agar sejuk dan
keras. Letakkan di dalam peti sejuk agar lebih terasa keenakan dan kedinginan
kelapa.
6. Sedia untuk dihidang dan
selamat mencuba.
idea baru ni.... memang sejuk tekak...minum air kelapa sekali hehe
BalasPadamResipi hentam jer nie mengikut selera sendiri...Tapi ok dan sedap... tq kerana selalu komen di sini.. InsyaAllah, jika berkesempatan saya akan ke sana pula yer... :)
Padam