Kaswi Pandan

Sabtu, 28 Disember 2013

Kaswi Pandan

Kaswi Pandan
Kuih Kaswi Pandan
Kuih Kaswi Sedap

Sumber Resipi :
Chef Hanieliza


Bahan A :

6 cawan air
1 cawan gula pasir
1 helai daun pandan


Bahan B :

1 cawan air tapisan pandan (8 helai daun pandan)
2 cawan tepung gandum
½ cawan tepung kanji @ tepung ubi
1 sudu teh kapur sirih


Bahan C :

2 cawan  kelapa parut muda (kelapa putih sahaja)
Garam secukup rasa
Sedikit minyak masak


Cara Membuatnya :

1. Masak bahan A dan tapis. Kemudian ketepikan.

2. Ratakan sedikit minyak ke dalam loyang yang hendak digunakan.

3. Bancuh semua bahan B dengan air gula dan tapiskan ke dalam loyang.

4. Masak selama 30 minit.

5. Tunggu sehingga sejuk dan potong.

6. Gaulkan garam dengan kelapa.

7. Golekkan kuih yang dipotong bersama kelapa tadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan