Rabu, 6 Ogos 2014

Kentang Wedges (Potato Wedges)

Kentang Wedges (Potato Wedges)

Sumber Resipi :
Chef Hanieliza

Bahan-bahan :

500 gram ubi kentang (dibuang kulit)
1 cawan tepung serbaguna
1 sudu teh serbuk lada sulah
Air secukupnya
Minyak masak
Garam secukup rasa


Cara Membuatnya :

1. Potong kentang dan rebuskan dengan sedikit garam. 

2. Masakkan separuh lembut dan tuskan.

3. Masukkan tepung serbaguna dan serbuk lada sulah ke dalam mangkuk.

4. Campurkan sedikit air ke dalam bahan tadi. 

5. Kacau sehingga sebati (jangan terlalu pekat ataupun cair).

6. Masukkan kentang tadi dan kacau rata.

7. Panaskan minyak dan goreng sehingga keperangan.

8. Hidangkan bersama mayonis dan sos cili.

Jumaat, 1 Ogos 2014

Biskut Permata Cornflakes

Biskut Permata Cornflakes

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
½ cawan gula halus
½ cawan tepung kastard
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
2 cawan cornflakes (dikisar)
1 sudu teh esen vanila
Coklat masakan
Nestum


Cara Membuatnya :

1. Pukul gula dengan marjerin hingga kembang.

2. Masukkan esen vanila dan cornflakes yang dikisar.

3. Masukkan tepung jagung, tepung kastard dan tepung gandum.

4. Canaikan doh dan terap dengan acuan kegemaran.

5. Bakar hingga masak dan dibiarkan sejuk.

6. Cairkan coklat masakan dan salutkan kuih dengan coklat.

7. Taburkan Nestum secukupnya meliputi semua permukaan kuih.

8. Sedia untuk dinikmati.

Khamis, 31 Julai 2014

Kek Coklat Koko Kukus

Kek Coklat Koko Kukus

Sumber Resipi :
Puan Zaiton (Jiran)

Bahan-bahan :

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan gula pasir (boleh kurangkan 2 sudu)
1 cawan serbuk koko
4 biji telur
1 cawan minyak
2 cawan tepung gandum (boleh kurangkan 2 sudu)
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder


Cara Membuatnya :

1. Campurkan susu cair, susu pekat, gula pasir dan serbuk koko di dalam periuk.

2. Masak di atas api 4 bahan tersebut dengan api yang perlahan.

3. Hendaklah dikacau selalu sehingga semuanya sebati. Tutup api dan sejukkan.

4. Pukul telur hingga kembang dan gebu.

5. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat.

6. Masukkan bahan yang dimasak berselang-seli dengan tepung. Sebatikan.

7. Akhir sekali, masukkan minyak. Tuangkan ke dalam loyang.

8. Kukus sehingga masak dan sedia untuk dihidang.