Ahad, 17 Ogos 2014

Kek Batik Vico

Kek Batik Vico
Kek Batik Vico
Kek Batik Vico

Bahan-bahan :

300 gram biskut marie (1 bungkus)
250 gram buttercup
1 cawan susu pekat manis (secukup rasa)
2 cawan Vico


Cara Membuatnya :

1. Panaskan kuali dan masukkan buttercup, susu pekat manis dan Vico.

2. Kacau sampai rata dan jangan biar berketul-ketul menggunakan api yang kecil.

3. Bila sudah menggelegak, masukkan biskut marie yang telah dipatahkan.

4. Gaul sampai semuanya sebati dan tutup api.

5. Masukkan ke dalam loyang, tekan dan ratakan sehingga padat.

6. Letakkan ke dalam peti sejuk selama lebih kurang 1 hingga 2 jam.

7. Apabila hendak makan, keluarkan lebih kurang 1 atau 2 jam lebih awal.

8. Kek akan menjadi lebih lembut dan memudahkan proses untuk dipotong.

9. Sedia untuk dinikmati.

Jumaat, 15 Ogos 2014

Ayam Goreng Simple

Ayam Goreng Simple

Bahan-bahan :

1 ekor ayam
2 cawan tepung gandum
5 sudu besar serbuk kari daging
2 biji telur
1 sudu teh perencah Hilal (jika suka)
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Ayam dipotong mengikut kesesuaian dan bersihkan.

2. Masukkan garam secukup rasa pada ayam tersebut.

3. Pecahkan telur di dalam mangkuk dan pukul sedikit.

4. Gaulkan kepingan ayam di dalam mangkuk yang berisi telur.

5. Campurkan tepung gandum, serbuk kari dan perencah Hilal di dalam bekas.

6. Kemudian, gaulkan ayam dalam campuran tepung tadi.

7. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak. Angkat dan tuskan.

8. Sedia untuk dihidang.

Isnin, 11 Ogos 2014

Kari Ikan Sepat

gulai atau kari ikan sepat

Bahan A :

Ikan Sepat (dibersihkan)
8 sudu besar serbuk kari ikan (dibancuh dengan sedikit air)
2 biji buah tomato (dipotong  4)
Kacang bendi (dipotong)
Air asam jawa
Santan pekat
Minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan B (Untuk Menumis) :

5 biji bawang merah (ditumbuk atau dihiris)
2 ulas bawang putih (ditumbuk atau dihiris)
1 inci halia (ditumbuk atau dihiris)
1 sudu teh halba campur
3 tangkai daun kari


Cara Membuatnya :

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga wangi.

2. Kemudian masukkan serbuk kari ikan yang dibancuh sehingga pecah minyak.

3. Masukkan air asam jawa dan santan pekat. Biarkan mendidih.

4. Masukkan kacang bendi dan ikan.

5. Kecilkan api dan biarkan sehingga mendidih dan pecah minyak.

6. Apabila mendidih, masukkan tomato dan garam.

7. Biarkan sehingga tomato lembut. Tutup api.

8. Hidangkan dengan nasi putih.